Scandia stäms för diskriminering | Fria.Nu
Uppsala Fria

Scandia stäms för diskriminering

Diskrimineringsbyrån i Uppsala (DU) stämmer Scandia för diskriminering mot en transperson. Det är första gången som skyddet prövas i domstol.

En kvinna som fötts som man, men fått sitt namn ändrat i folkbokföringsregistret, kontaktade försäkringsbolaget för att informera om namnbytet. De hade skickat ett brev till henne där hennes gamla namn stod, vilket ledde till att brevet hamnade fel. Hon ska då ha blivit nekad att få sitt namn ändrat med förklaringen att bolaget inte kunde registrera ett namn som lät kvinnligt när det inte överensstämde med det kön som personnumret anger. Senare fick hon skicka in en skriftlig motivering om varför hon bytt namn till försäkringsbolaget.

Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU) menar att en person som bytt namn av annat skäl inte skulle ha blivit behandlad på samma sätt och begär ersättning för kränkande särbehandling.

Sedan 2009 finns ett skydd för transpersoner i diskrimineringslagstiftningen men det här är första gången som skyddet ska prövas i domstol.

Enligt Scandias presschef Jonas Collet beror det hela på ett missförstånd.

– Vi har bett så hemskt mycket om ursäkt för den olyckliga handläggningen. Vi hanterar alla namnändringar på precis samma sätt oavsett anledning till namnbytet och vi har inga regler över huvud taget som begränsar namnvalet utifrån kön, säger han i en kommentar.

Annons

Rekommenderade artiklar

200 miljoner till Rut i länet

200 miljoner kronor. Så mycket pengar har invånare i Uppsala län gjort rutavdrag för sedan möjligheten infördes för fem år sedan.

Uppsala Fria

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

© 2018 Fria.Nu