Fria Tidningen

Invandrargrupper utanför makten i idrotten

I specialidrottsförbundens och distriktsförbundens styrelser har endast sex procent invandrarbakgrund, visar centrum för idrottsforskning, CIF:s, granskning. Värst är det inom de idrotter där flest ungdomar är engagerade.

Personer med utländsk bakgrund är däremot väl representerade i föreningsidrotten i stort, unga män mer än unga kvinnor. "Slutsatsen blir därmed att personer med utländsk bakgrund är mycket aktiva inom föreningsidrotten - men att de ofta saknar makt och inflytande i beslutande församlingar", skriver rapportförfattaren Johan R Norberg.

I rapporten uppmanas idrottsrörelsen att skifta perspektiv från integration till delaktighet och sluta uppfatta invandrare som en specifik grupp med gemensamma behov. "Betydligt bättre är i stället att anlägga ett demokrati- och rättviseperspektiv på frågor om idrott och etnisk mångfald."

Slutsatserna rörande delaktighet och etnisk mångfald inom idrotten är en del i den årliga uppföljningsrapport av statens stöd till idrotten som CIF gör.

Annons

Rekommenderade artiklar

Fotbollsdamer utan avtal sedan ett år tillbaka

Fotbollsspelarna i herrallsvenskan och superettan har nyligen fått till ett nytt kollektivavtal.

Men på damsidan är det stendött. Det avtalet gick ut för över ett år sedan och har sedan inte omförhandlats.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

Vasaloppet bidrar till ett ojämställt Idrottssverige

Nästa helg är det dags för Tjejvasan, ett 30 km långt skidlopp från Oxberg till Mora. 10 000 kvinnor är anmälda, loppet är fullt och arrangörerna laddar för folkfest. Helgen efter är det Vasaloppet. Det är i mångas ögon det riktiga loppet, det är originalet från 1922 och det är loppet som var stängt för kvinnor i 56 år. Än i dag deltar enbart 10 procent kvinnor i Vasaloppet. Resterande del återfinns i damklassen. Men vad är Tjejvasan i relation till Vasaloppet om inte annat än en blek och mindre krävande variant?

Fria Tidningen

© 2016 Fria.Nu