Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria tidningen har gått igenom 15 stora cykeltävlingar i Sverige och kollat på hur prissummor fördelar sig mellan herr- och damelitklasserna. I en överväldigande majoritet, över 10 stycken, är prissummorna lika i de båda klasserna. Flera arrangörer Fria har pratat med säger att de har gjort den här utjämningen för några år sedan, då debattklimatet gick högt kring det orättvisa i olika uppdelningar.

– Vi fick mycket kritik för vår fördelning i mitten av 2000-talet. Sen dess har vi bättrat oss och fördelar jämnt, säger Tomas Rhen, som är tävlingsansvarig för långdistansloppet U6-cykeltour i Tidaholm.

I Billingeracet, som är en etapptävling i Långloppscupen för mountainbike, finns fem prispotter i herrklassen och tre i damklassen. I båda klasserna får de första tre finalisterna 5 000, 3 000 och 2000 kronor. Den som kommer fyra och femma bland herrarna får också 1 000 respektive 500 kronor.

– Vi följer en överenskommelse inom Långloppscupen att det ska vara samma belopp för män och kvinnor. Att herrarnas fyra och femma får pris beror på att det är många fler herrar än damer som tävlar, säger Jörgen Bergström, tävlingsledare i Skövde CK som ordnar tävlingen.

En annan av de tävlingar där den totala prissumman skiljer sig mycket mellan herr- och damelitklasser är Cykelvasan. Herrarna har en total prissumma på 68 000 och damerna 40 000 kr. För herrar premieras åkare ned till 10:e plats. För damer finns enbart pris till tredje plats.

– Det beror på att andelen manliga startande är så pass högre. Varför det är så kan jag däremot inte svara på, det har jag ingen teori om. Vi marknadsför klasserna lika, säger sportchef Tommy Höglund.

Lisa Ström, som Fria intervjuade i förra lördagens tidning, är en av de tävlingscyklister som tryckt på mycket i frågan senaste åren. Bland annat har hon bloggat om jämställdheten inom cykelsporten och haft flera samtal med representanter i Cykelförbundet.

– Därifrån har jag fått svala reaktioner. Efter flera års tjat antogs en jämställdhetsplan. Men jämställdhetsfrågor verkar inte vara högt prioriterade inom förbundet, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

Vasaloppet bidrar till ett ojämställt Idrottssverige

Nästa helg är det dags för Tjejvasan, ett 30 km långt skidlopp från Oxberg till Mora. 10 000 kvinnor är anmälda, loppet är fullt och arrangörerna laddar för folkfest. Helgen efter är det Vasaloppet. Det är i mångas ögon det riktiga loppet, det är originalet från 1922 och det är loppet som var stängt för kvinnor i 56 år. Än i dag deltar enbart 10 procent kvinnor i Vasaloppet. Resterande del återfinns i damklassen. Men vad är Tjejvasan i relation till Vasaloppet om inte annat än en blek och mindre krävande variant?

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu