Fria Tidningen

Fotbollsdamer utan avtal sedan ett år tillbaka

Fotbollsspelarna i herrallsvenskan och superettan har nyligen fått till ett nytt kollektivavtal.

Men på damsidan är det stendött. Det avtalet gick ut för över ett år sedan och har sedan inte omförhandlats.

De senaste veckorna har det pratats mycket om herrarnas nya kollektivavtal som efter mycket om och men blev undertecknat den 14 maj. I nya avtalet finns bland annat förbättringar för spelarna kring tjänstepension, ersättning vid skada och försäkringar.

Men på damsidan ligger förhandlingarna i dvala. I mars förra året strandade diskussionerna då elitföreningarna erbjöd ett avtal som var så dåligt att det var omöjligt att skriva på, enligt Gert Persson, ordförande i Spelarföreningen, SFS.

Krutet har legat på herrarnas avtal, det medger både Gert Persson och Stina Segerström, representant för damerna i SFS.

– Nu när herrarnas avtal är klart kan vi återuppta förhandlingarna kring damernas avtal. Det har kommit nytt folk i styrelsen och det är chans för en nystart, säger Gert Persson.

Stina Segerström tycker inte att det är någon mening att vara bitter över att damerna nedprioriteras.

– Det ser olika ut på dam- och herrsidan. Vi har inte varit proffs lika länge. Till viss del kan man vara frustrerad över att det ser ut som det gör, men det hjälper inte att vara bitter. Jag vet att det inom SFS jobbas hårt på att vi ska få ett nytt avtal, säger hon.

Hur allvarligt tycker du det är att ni har stått utan avtal i över ett år?

– Det är inte alls bra. Medvetenheten bland spelarna är olika kring det här. De som jobbar vid sidan av bryr sig mindre, men bara i mitt lag (Kopparbergs/Göteborg FC, reds anm.) är vi nu tre utlandsproffs. Vi ska få till ett bra avtal, men det tar tid, säger hon.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare på SFS, säger att ambitionen är att förhandlingarna ska kunna återupptas så snart som möjligt. De viktigaste delarna att diskutera är enligt honom semester, sjukersättningar, avtalspension och försäkringar.

– En fråga som jag själv också vill lyfta fram är minimilön i förhållande till arbetstid. Många klubbar har en frivillig träning på förmiddagar som man kan hoppa över om man jobbar. Men ingen vill ju komma efter i träningen så i slutändan handlar det om att kunna få en totallön som går att leva på, säger han.

Fakta: 

Herrarna tjänar mer än sex gånger mer

Snittlön damallsv: 7000 kr

Snittlön herrallsv: 45000 kr (superettan: 15 000-20 000 kr)

Publiksnitt hittills i år:

damallsvenskan: 876

herrallsvenskan: 7689

Källa: SVFF, SFS

Annons

Rekommenderade artiklar

Invandrargrupper utanför makten i idrotten

I specialidrottsförbundens och distriktsförbundens styrelser har endast sex procent invandrarbakgrund, visar centrum för idrottsforskning, CIF:s, granskning. Värst är det inom de idrotter där flest ungdomar är engagerade.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

Vasaloppet bidrar till ett ojämställt Idrottssverige

Nästa helg är det dags för Tjejvasan, ett 30 km långt skidlopp från Oxberg till Mora. 10 000 kvinnor är anmälda, loppet är fullt och arrangörerna laddar för folkfest. Helgen efter är det Vasaloppet. Det är i mångas ögon det riktiga loppet, det är originalet från 1922 och det är loppet som var stängt för kvinnor i 56 år. Än i dag deltar enbart 10 procent kvinnor i Vasaloppet. Resterande del återfinns i damklassen. Men vad är Tjejvasan i relation till Vasaloppet om inte annat än en blek och mindre krävande variant?

Fria Tidningen

© 2016 Fria.Nu