Fria Tidningen

Insändare gav stoltheten tillbaka

Hugo Andersson har alltid tänkt att det var något fel på honom. Som homosexuell har han blivit trakasserad och fått gliringar. Att vara bög, var inget han var stolt över. Men den 12 maj hände något.

Kvällspasset på McDonalds i Kristianstad hade precis börjat när ett par killar i 30-årsåldern dök upp. ”Hugo han är homosexuell”, började de härja. Hugo tittade bort, stängde ner sin kassa och gick hem.

– Jag var förbannad och ville därifrån, det var det enda jag kunde tänka på, säger han.

Sedan flera år tillbaka visste han att han var känd som ”bögen på McDonalds”. Men nu fick det vara nog.

– Den kvällen blev det för mycket. Vad är det för skillnad mellan mig och dem? Jag kan i alla fall älska. 

Dagen efter skrev han en insändare om händelsen, skrev under med namn och efternamn och skickade iväg den till Kristianstadsbladet.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Han har fått blommor, chokladaskar och tummen upp på stan. En okänd kvinna kom in på jobbet och sa att han var en hjälte. Och på internet har hans insändare spridits som en löpeld, 1669 personer hade tryckt på gillaknappen en vecka efter publiceringen.

– Jag blev förvånad, om någon skulle reagera trodde jag det skulle vara negativt. Det hade jag förberett mig på.

Du skriver att du inte är stolt över att vara bög, att du skulle ändrat på det om du kunnat. Varför?

– När man får höra sådant här hela tiden trycker det ner en. Sedan sitter det i bakhuvudet från uppväxten på landsbygden. Men jag har nog blivit en lite stoltare bög efter den här veckan. Jag sträcker lite mer på mig, man tar åt sig, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Protest i Malmö – nyhet i Irak

De protester som följde på att en irakisk man hoppat från sjätte våningen i Rosengård har nu väckt uppmärksamhet i Irak. ”Irakisk asylsökande försöker ta sitt liv. Protest i Malmö mot tvångsavvisningarna”, löd rubriken i den nationella dagstidningen Daraddustour måndagen den 21 maj.

Skånes Fria

Därför dör 3000 barn varje dag

Hälsa eller ohälsa, krig eller samarbete. Båda är motsatspar som kan associeras med vatten.

– Förstår ni vad det här är? frågade FN:s blivande vice generalsekreterare, Jan Eliasson retoriskt och höll upp ett glas vatten i AF-borgen i Lund.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu