Skånes Fria

Därför dör 3000 barn varje dag

Hälsa eller ohälsa, krig eller samarbete. Båda är motsatspar som kan associeras med vatten.

– Förstår ni vad det här är? frågade FN:s blivande vice generalsekreterare, Jan Eliasson retoriskt och höll upp ett glas vatten i AF-borgen i Lund.

Under hållbarhetsfestivalen Planet Lund anordnades ett panelsamtal på temat ”kriget om vattnet” med företrädare från Sida, näringslivet, Lunds universitet, ett kommunalt ägt vattenbolag och Jan Eliasson.

– Detta är en dröm, en lyx, svarade Jan Eliasson på sin fråga, klirrade med sina fingrar mot vattenglaset och fortsatte:

– 2,5 miljarder av jordens befolkning har inga toaletter och 7 833 miljoner människor har inget rent vatten. Därför dör 3 000 barn varje dag.

– Men vatten betyder också konflikt. På Västbanken konsumerar bosättarna fyra gånger så mycket vatten som palestinierna i samma område, de har swimmingpool och gräsmattor och på andra sidan finns det uttorkade olivlundar.

Kan vattnet däremot fördelas rättvist och delas på kan det leda till fred och ömsesidigt beroende, menade han. Alla i panelen var också överens om att det behövdes fler samarbeten och institutionella beslut för att råda bot på problemen. Även Skåne kom på tal.

– Vi måste hushålla med vattnet, det är oerhört viktigt, i dag är vattnet konkurrensutsatt av jordbruket. Staten borde ta ett större ansvar för hur vi fördelar vattnet, det kan inte vara rimligt att vi tömmer de skånska åarna när det är torrsommar, av ekologiska skäl är det förfärligt, säger Cecilia Lind, styrelseledamot i Sydvatten.

Panelsamtalet arrangerades av Utrikespolitiska föreningen tillsammans med Utmaning hållbart Lund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Protest i Malmö – nyhet i Irak

De protester som följde på att en irakisk man hoppat från sjätte våningen i Rosengård har nu väckt uppmärksamhet i Irak. ”Irakisk asylsökande försöker ta sitt liv. Protest i Malmö mot tvångsavvisningarna”, löd rubriken i den nationella dagstidningen Daraddustour måndagen den 21 maj.

Skånes Fria

Insändare gav stoltheten tillbaka

Hugo Andersson har alltid tänkt att det var något fel på honom. Som homosexuell har han blivit trakasserad och fått gliringar. Att vara bög, var inget han var stolt över. Men den 12 maj hände något.

Fria Tidningen

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu