Latinamerika pressar USA om legalisering av droger | Fria.Nu
Fria Tidningen

Latinamerika pressar USA om legalisering av droger

President Barack Obama pressades hårt under helgens toppmöte i Cartagena, Colombia. Legalisering av droger kom upp på agendan när flera latinamerikanska regeringar krävde en öppen debatt om alternativen till ”kriget mot drogerna”.

– Legalisering av droger är inte det bästa alternativet. I praktiken skulle vi se en massiv handel som skulle slå hårt mot vissa länder och det kan vara mer skadligt än det vi har idag, sade Barack Obama på toppmötet ”Summit of the Americas” i Cartagena i helgen.

USA slår därmed fast att man fortsätter driva förbudslinjen och det så kallade ”kriget mot drogerna” som inleddes av president Richard Nixon för drygt 40 år sedan.

– Vi måste ha en ansvarsfull dialog om alternativen. Kriget mot drogerna är ett misslyckande, slog Guatemalas president, före detta generalen Otto Pérez Molina, fast när han anlände till Cartagena.

Pérez Molina är den första sittande presidenten i regionen som öppet talat om en legalisering av droger. I en debattartikel i tidningen The Observer veckan före toppmötet föreslog han att ”konsumtion, produktion och handel med droger borde vara globalt reglerade, vilket betyder att konsumtion och produktion borde legaliseras med vissa begränsningar och under vissa förutsättningar”.

Pérez Molina sällar sig på så sätt till en alltmer högljudd och inflytelserik grupp av människor, med före detta presidenter och författare i spetsen, som pratar om en legalisering av droger som en lösning på våldet kopplat till narkotikafrågan i Latinamerika.

Efter Pérez Molinas utspel utmanade flera andra sittande presidenter USA genom att kräva att få ämnet på bordet. Costa Ricas Laura Chinchilla sade i sitt anförande i helgen att ”Centralamerika är idag sämre än vad det var för 10, 15 år sedan. Vi har inte fått positiva resultat. Modellen vi har, kriget mot drogerna, är ett misslyckande”. Till de centralamerikanska länderna anslöt sig också Mexiko, Colombia och Peru, vilka traditionellt är USAs allierade i regionen.

Analytiker menar att det är ett genombrott att länder i Latinamerika har satt igång denna diskussion och har fått USA att ge sig in i den. Även om Obama sade nej till en legalisering, erkände han att en debatt av situationen var ”legitim”. Förut kunde USA lägga in sitt veto mot den här typen av diskussioner. Men idag har maktbalansen ändrats, enligt analytiker i både USA och Latinamerika. Många länder i regionen har hittat andra handelspartner som Kina och Indien och är inte så beroende av USA längre.

I Mexiko beräknas 50 000 människor ha dött på 10 år i samband med kriget mot drogerna. General Douglas Fraser, chef för södra divisionen i USAs armé erkände veckan före toppmötet att 80 procnet av drogerna som kom till USA passerade Centralamerika och att polisen bara lyckas beslagta 33 procent av dem.

På söndagen presenterade värden, president Juan Manuel Santos, slutsatserna från toppmötet. Det blev ingen gemensam deklaration eftersom länderna inte kom överens om flera viktiga punkter. Men Santos annonserade att alla statschefer ”är överens om att det måste undersökas nya alternativ för att vara mer effektiva” i knarkfrågan. Nu har de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS fått i uppdrag att analysera situationen och föreslå nya vägar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Colombia har jorden på agendan

Colombias nye president Juan Manuel Santos lovar nu att staten ska ge tillbaka jord till de offer som förlorat sin egendom i samband med den väpnade konflikten. Men kritiker menar att förslaget inte är tillräckligt långtgående.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu