Fria Tidningen

Köttfri dag i Östersund möter motstånd

För två år sedan beslutade Östersunds kommun att införa en köttfri dag i veckan i alla förskolor och skolor. Beslutet möter fortfarande starka reaktioner och i onsdags behandlades en motion om att avskaffa dagen.

Som ett steg i att övergå till en mer hållbar och miljövänlig livsstil förespråkar många en köttfri dag i veckan. En kommun som har valt den linjen är Östersund. Sedan två år tillbaka har alla skolor och förskolor i kommunen en veckodag då det bara serveras vegetarisk mat. Men protesterna har varit starka och i onsdags hanterade barn- och utbildningsnämnden en motion från Folkpartiet om att dagen borde avskaffas.

– Vi beslutade att rekommendera fullmäktige att ha den vegetariska dagen kvar. Men vi la till att vi ska fortsätta att utveckla informationen kring syftet med dagen, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Turerna kring den köttfria dagen i kommunens skolor har varit många. 2009 lämnade en gymnasieelev in ett medborgarförslag om att det borde införas en vegetarisk dag. Kommunstyrelsen sa först nej med motiveringen att ungdomar inte skulle äta maten och att transporterna inte skulle minska. Eleven skickade in en rapport till kommunstyrelsen om att utsläppen från köttproduktionen är stora och i mars 2010 röstades förslaget igenom i kommunfullmäktige. Men den vegetariska dagen mötte starka protester.

Pär Löfstrand (FP), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är en av dem som står bakom motionen som behandlades i onsdags, om att avskaffa dagen. Han menar att syftet med dagen, att ändra attityder och bidra till ett bättre klimat, har fått motsatt effekt.

– Jag har varit i kontakt med lärare som säger att det finns ett problem med att barnen inte äter maten och att eleverna är trötta på de vegetariska dagarna. Det behöver inte bero på att det inte serveras kött utan att de inte äter maten de dagarna, men det är samma sak, säger han.

Björn Sandal är också medveten om det motstånd som vegetariska dagen har mött på vissa skolor. Men som helhet uppfattar han det ändå som att det har fungerat bra.

– Jag har själv barn i skolåldern och jag kan förstå att folk reagerar när de får bananlåda till lunch. Men det handlar om att prova nya saker. Vi har ju haft vegetariska dagar även tidigare, skillnaden nu är att man kallar det vegetarisk dag. Där tycker jag att man måste synliggöra kopplingen till miljö- och klimatarbetet.

Nils-Olof Nilsson är rektor för årskurs 7-9 i Kastalskolan i Östersund. Han upplever att protesterna mot den vegetariska dagen har avtagit.

– Jag vet att många elever har tagit emot det med stor skepsis men nu är det lite annorlunda och det är ingen stor snackis i dag. Jag har inte hört någonting om det från föräldrar eller på elevrådsmöten i alla fall.

Julia Lindahl, som lagt ett medborgarförslag om att den vegetariska dagen borde vara kvar, demonstrerade utanför barn- och ungdomsnämndens möte i onsdags.

– Jag tycker det är jättebra att man ger det en chans till. Det handlar inte om tvång utan om att inspirera folk till att pröva något nytt som är viktigt för miljön och framtiden, säger hon.

Julia Lindahl går själv på gymnasiet, och hennes skola liksom alla gymnasier i Östersunds kommun har sedan skolstarten nu i januari tagit bort den vegetariska dagen. Anledningen är att det inte är kommunen utan Jämtlands gymnasieförbund som ska fatta beslut om en vegetarisk dag.

Att så många protesterat mot den köttfria dagen tror Julia Lindahl har att göra med invanda mönster.

– Folk är så vana vid kött, köttkonsumtionen har ökat med 50 procent bara det senaste decenniet. Men det är synd att folk inte förstår att det här är en möjlighet.

Den 26 april ska fullmäktige fatta det avgörande beslutet om den vegetariska dagen blir kvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu