Nu kan de vaccineras | Fria.Nu
Uppsala Fria

Nu kan de vaccineras

Nu ska unga kvinnor i Uppland få tillgång till vaccin mot livmodershalskancer. Anledningen till fördröjningen är tvisten mellan de två läkemedelsbolag som ville vinna upphandlingen av vaccinet på nationell nivå.

Företaget som förlorade upphandlingen överklagade beslutet två gånger tills Högsta förvaltningsdomstolen i december beslutade att inte ge fler prövningstillstånd i landstingens upphandling av vaccin mot livmoderhalscancer. Därför kan Uppsala län sätta igång med vaccinationerna under våren.

– Tanken är att vi i första hand ska gå genom skolan. På så sätt når vi så många som möjligt. De som hunnit sluta skolan kommer att kunna få vaccination på annat sätt, till exempel via vårdcentral, skriver Anders Björklind, chefsläkare vid Landstingets kansli, i ett pressmeddelande.

Sverige har beslutat att införa vaccination mot humant papillomvirus, HPV, i det ordinarie vaccinationsprogrammet för flickor som är födda 1999 och senare. De som är födda mellan 1993 och 1998 kommer att erbjudas gratis vaccination, i första hand i skolan.

Annons

Rekommenderade artiklar

En hjälte för var dag

365 dagar – 365 frihetskämpar. I kalendern hyllas var dag en människa som riskerat allt för demokrati, mänskliga rättigheter och fred – utan att använda våld. I lördags sattes pjäsen Secret conspiracy of hope upp på Reginateatern i Uppsala för att genom sång och berättande ge liv till dessa personer.

Uppsala Fria

4H ordnar matläger för barn

I sommar kan barn i Uppland åka på en veckas matläger. Bakom projektet står 4H och fokus ligger på mat, främst närproducerad och ekologisk.

Uppsala Fria

”Det är bara politisk teater”

Beslutet om Seminarieparkens vara eller icke vara har skjutits upp då kommunfullmäktige i måndags röstade för en minoritetsåterremiss. Men enligt en mejlkonversation som Uppsala Fria tagit del av är det tydligt att fullmäktiges ordförande aldrig haft några intentioner att neka bygg- och fastighetsbolaget NCC bygglov. Orsak: kommunen måste stå fast vid ”utfästelser som tidigare har gjorts”.

Uppsala Fria

”Handlar om enstaka individer”

Efter att föreställningen 4 dagar i april hade premiär på Uppsala stadsteater den 18 februari blev en av manusförfattarna hotad. Föreställningen, som Uppsala Fria skrev om i förra numrets kultursida, belyser Uppsalas relation till nazismen och fascismen under 1930- och 1940-talen.

Uppsala Fria

Friska fiskar medicineras i vattnet

Läkemedel som går genom reningsverken och brunnsägare som använder miljöfarligt schampo. Resultatet av kemikaliernas framfart och bristen på kunskap om hur de ska hanteras syns tydligt i Fyrisån. Nya rapporter visar på höga halter läkemedel i fiskarna som simmar där.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu