En hjälte för var dag | Fria.Nu
Uppsala Fria

En hjälte för var dag

365 dagar – 365 frihetskämpar. I kalendern hyllas var dag en människa som riskerat allt för demokrati, mänskliga rättigheter och fred – utan att använda våld. I lördags sattes pjäsen Secret conspiracy of hope upp på Reginateatern i Uppsala för att genom sång och berättande ge liv till dessa personer.

En dag blev Anastasia Baburova vittne till när en koreansk student misshandlades av ett gäng fascister. Då bestämde hon sig för att fokusera sitt journalistiska arbete på högerextremister och som en konsekvens av detta hotades hon ofta på grund av sina artiklar. För tre år sedan, några dagar efter att hon till sina föräldrar skrivit: ”Jag vill be er om en enda sak: Älska mig, snälla” var hon på en presskonferens om en rysk militär som våldtagit och mördat en tjetjensk kvinna. Efter konferensen blev den 25-åriga Anastasia Baburova och människorättsadvokaten Stanislav Markelov mördade på väg till tunnelbanan av en högerextremist.

– Vi öppnade föreställningen med hennes berättelse och tillägnade den hennes minne, säger Brian Palmer, antropolog i Uppsala och initiativtagare till Raoul Wallenbergkalendern som pjäsen bygger på.

I Secret conspiracy of hope levandegörs några av de 365 människor från kalendern som kämpat för mänskliga rättigheter, demokrati och fred. Idén till kalendern började för flera år sedan när Brian Palmer var student på Harvard university i USA.

– Jag såg en notis i New York times som handlade om en man som mördats av en markägare i Brasilien. Anledningen var att han kämpade för ursprungsbefolkningens rättigheter i Amazonas. Jag tänkte ”vilken fin människa”, jag ville inte glömma honom. Jag skrev ner hans namn på en lapp och satte upp det på väggen i mitt studentrum. Med tiden blev det allt fler lappar.

Nu har han samlat in drygt 1000 personer och det räcker till flera kalendrar. Till hösten ska den första säljas i bokhandlarna.

– Det är en fickkalender och kommer till att börja med att finnas på fem språk. Eventuell vinst ska användas av myndigheten Forum för levande historia till att producera kalendern även nästa år samt donera pengar till olika MR-grupper som till exempel Amnesty international och Civil rights defenders, säger Brian Palmer.

Pjäsen The secret conspiracy of hope erbjuds till skolor som vill använda den i samband med kalendern, kallad Raul Wallenbergkalendern. Tillsammans med Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse bekostar Forum för levande historia kalendern och kommer att dela ut den till 100 000 elever. Pjäsen kommer även att spelas på Almedalsveckan i Visby den fjärde juni, på Forum för levande historia i Stockholm den 29:e augusti, på bokmässsan i Göteborg i slutet av september, på Skolforum i Stockholm den 30:e oktober och på MR-dagarna i Göteborg den 12:e november.

Andra medier som uppmärksammar kalendern är Svenska dagbladet som redan nu publicerar en notis varje dag om en person från kalendern och under 2013 ska Sveriges radio tillägna fem minuter om dagen till kalenderns hjältar.

Fakta: 

365 dagar

Bakom kalendern (kallad Raoul Wallenbergkalendern) står antropologen Brian Palmer, forskaren och författaren Ola Larsmo och projektledaren Marie Braunerhielm från Forum för levande historia.

Pjäsen Secret conspiracy of hope spelas av Brian Palmer och musikern och scenkonstnären Ida Lod.

Annons

Rekommenderade artiklar

Protest i Malmö – nyhet i Irak

De protester som följde på att en irakisk man hoppat från sjätte våningen i Rosengård har nu väckt uppmärksamhet i Irak. ”Irakisk asylsökande försöker ta sitt liv. Protest i Malmö mot tvångsavvisningarna”, löd rubriken i den nationella dagstidningen Daraddustour måndagen den 21 maj.

Skånes Fria

Därför dör 3000 barn varje dag

Hälsa eller ohälsa, krig eller samarbete. Båda är motsatspar som kan associeras med vatten.

– Förstår ni vad det här är? frågade FN:s blivande vice generalsekreterare, Jan Eliasson retoriskt och höll upp ett glas vatten i AF-borgen i Lund.

Skånes Fria

Insändare gav stoltheten tillbaka

Hugo Andersson har alltid tänkt att det var något fel på honom. Som homosexuell har han blivit trakasserad och fått gliringar. Att vara bög, var inget han var stolt över. Men den 12 maj hände något.

Fria Tidningen

Hallå där...

Ann-Marie Näslund, grundare av naturligsyn.se och som med hjälp av den internationellt etablerade synspecialisten Leo Angart anordnat work shops i Stockholm under veckan där man har kunnat träna sig till bättre syn.

Stockholms Fria

© 2018 Fria.Nu