Hallå där, Natasha Dahnberg... | Fria.Nu
Fria Tidningen

Hallå där, Natasha Dahnberg...

Natasha Dahnberg är född och uppvuxen i forna Sovjetunionen som har varit med i både första och andra världskriget, haft egna inbördeskrig och skickat sina soldater till Vietnam och Afghanistan.

När Natasha Dahnberg växte upp under 1980-talet var risken stor att hennes vänner fick göra värnplikt och skickas till Afghanistan. Hon bor i Uppsala sedan år 2000 då hon flyttade från Moskva, är bildlärare på Katarinaskolan och med i den lokala konstgruppen Haka sedan snart åtta år.

Vilken är din erfarenhet av krig?

– Rädslan att hamna i kriget fanns hela tiden under uppväxten. Likt en mardröm kändes det obegripligt och evigt. Man pratade inte om det, man skämdes för det. Det är det bortglömda kriget. Vi översköljdes av propaganda om att Sovjet hjälpte Afghanistan och att största uppdraget var att erbjuda flickskolor och bygga högskolor.

Varför ville du göra denna utställning?

– Jag såg att svenska tidningar skrev artiklar som liknade propagandan från ryska officiella medier under 1980-talet. Att närvaron i Afghanistan, trots att det handlar om krig, arméer och militärutbildningar, var för att ”hjälpa de svaga”. Då undrade jag ”vad gör de egentligen där?”. Bästa sättet att förstå var att intervjua personer som frivilligt åker dit.

Annons

Rekommenderade artiklar

Finska mödrar firas med katt och hare

Kultförklarade Gommi och Pommi, av den finske artisten M.A Numminen och hans ständige ackompanjatör Pedro Hietanen, gästar Kulturoasen i Håga By på söndag. Utklädda till haren Gommi och katten Pommi kommer de för att fira finska mödrar. – På mors dag blir det blir inget provokativt, lovar M.A Numminen, pionjär i Finland inom avant-garde, underground och elektronisk musik.

Uppsala Fria

Familjeföretaget Fyrisbiografen blir ideell förening

Efter tredje generationen Annell vid rodret drar sig Fyrisbiografens ägare tillbaka. Stödföreningen Fyrisbiografens vänner tar över och från och medi sommar ska bion bli en av Folkets Bios lokala avdelningar.

– Fyrisbiografen i Uppsala är, om inte Sveriges äldsta så näst äldsta biograf som fortfarande är igång, säger Hanna Jansson från föreningen Fyrisbiografen.

Uppsala Fria

Morfis Bixur tar med sig världen

Nyligen hemkomna från Istanbul spelar de på hemmascenen Bistro Hijazz imorgon torsdag. Med sig tar Morfis Bixur musik och bilder som ska representera människans ursprung och världens alla hörn.

Uppsala Fria

Uppsala får klubb för lesbiska

Shylips är en kväll av, med och för kvinnor. På lördag är det dags för Uppsalas första klubb för lesbiska. Mellan nio på kvällen till tre på morgonen spelar sex kvinnliga dj:s för dansande kvinnor i alla åldrar på Orange, Svartbäcksgatan 9.

Uppsala Fria

© 2019 Fria.Nu