Uppsala Fria

Finska mödrar firas med katt och hare

Kultförklarade Gommi och Pommi, av den finske artisten M.A Numminen och hans ständige ackompanjatör Pedro Hietanen, gästar Kulturoasen i Håga By på söndag. Utklädda till haren Gommi och katten Pommi kommer de för att fira finska mödrar. – På mors dag blir det blir inget provokativt, lovar M.A Numminen, pionjär i Finland inom avant-garde, underground och elektronisk musik.

Tvåmansshowen och djurkonserten Gommi och Pommi som ofta spelades för barn på 1980- och 1990-talen, har på senare år fått en renässans. Nu har barnen vuxit upp och själva blivit föräldrar men de vill fortfarande se Gommi och Pommi. Efter att duon 2008 medverkade i en av Finlands större reklamkampanjer, Nordens billigaste Tv-avgift, hamnade Gommi och Pommi åter i rampljuset och på söndag gästar de Uppsala.

– Det var i Slottsparken i Uppsala som vi hade vårt första riktiga uppträdande i Sverige på 1970-talet, säger M.A Numminen på telefon från sin stuga i skogen utanför Tammerfors.

Det hela började med att M.A Numminen blev pank och för att dra in pengar var han tvungen att skapa något nytt. Då kom han på idén med haren Gommi och katten Pommi och Tv-bolagen nappade direkt. Under 20 års tid skapade han och vapendragaren Pedro Hietanen barnprogram och finska Tv:s adventskalender. I dag spelar de fortfarande samma show – ofta även på pubar för vuxenpublik.

M.A Numminen kallas konkretist, esperantist och provokatör, är känd för sin ”finska manlighet och kärvhet” och har varit en pionjär i Finland inom avant-garde, underground och elektronisk musik i snart 50 år. 1966 chockade han publiken på Jyväskylä Summer festival i Finland efter att ha framfört flera provocerande låtar. Då sjöng han till exempel Nuoren aviomiehen på syytä muistaa (”Vad en ung gift man ska komma ihåg”) där han använde lagtexter som handlade om giftermål och pornografi. Han fortsatte provocera med kontroversiella tolkningar av Franz Schuberts musik, innan han började skriva musikaliska kompositioner grundade på Ludwig Wittgensteins filosofiska skrifter. Under den här tiden blev han även en pionjär inom elektronisk musik, något han återkom till under 1990-talet när han gjorde ett technoalbum.

M.A Numminens första LP förbjöds i finsk radio under hela sjuttiotalet. Även hans provokativa texter på plattan ”Finska vinterkriget 1939–1940” kom att förbjudas vilket fick polischefen i Uleåborg att bannlysa M.A Numminen för all framtid. 2011 utsågs han till politices hedersdoktor vid Åbo akademi för att han ”hjälpt till att överbrygga klyftan mellan konst och vetenskap” och ”överbryggat klyftan mellan finsk- och svenskspråkig kultur i Finland”. Trots detta är han i Sverige mest känd för sin sjuttiotalshit Som en gummiboll och Gommi och Pommi.

– Jag har försökt att förnya mig men sanningen är att svenskarna inte vill höra min nya musik. Inte finländarna heller, de vill bara höra de gamla visorna. Därför är Tyskland mitt andningshål, där uppskattas det att jag presenterar något nytt. Jag är en skapande konstnär och det är viktigt för mig att ha arenor för min nya musik också.

I juni åker M.A Numminen till Tyskland för att spela klassisk musik men han tröttnar inte på de gamla visorna.

– Jag siktar på att fortfarande spela när jag är 80 år gammal, även Gommi och Pommi. Som 80-årig hare ska jag uppträda i Uppsala.

Fakta: 

MANnen

Mauri Antero Numminen, även kallad M.A Numminen, Emma eller MANnen, är artist, sångare, tonsättare, debattör och författare men mest känd för sin personliga sångstil och Som en gummiboll. Född 1940 är han i dag 71 år och har tillsammans med Pedro Hietanen spelat djurkonserten Gommi och Pommi i över 30 år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Familjeföretaget Fyrisbiografen blir ideell förening

Efter tredje generationen Annell vid rodret drar sig Fyrisbiografens ägare tillbaka. Stödföreningen Fyrisbiografens vänner tar över och från och medi sommar ska bion bli en av Folkets Bios lokala avdelningar.

– Fyrisbiografen i Uppsala är, om inte Sveriges äldsta så näst äldsta biograf som fortfarande är igång, säger Hanna Jansson från föreningen Fyrisbiografen.

Uppsala Fria

Morfis Bixur tar med sig världen

Nyligen hemkomna från Istanbul spelar de på hemmascenen Bistro Hijazz imorgon torsdag. Med sig tar Morfis Bixur musik och bilder som ska representera människans ursprung och världens alla hörn.

Uppsala Fria

Uppsala får klubb för lesbiska

Shylips är en kväll av, med och för kvinnor. På lördag är det dags för Uppsalas första klubb för lesbiska. Mellan nio på kvällen till tre på morgonen spelar sex kvinnliga dj:s för dansande kvinnor i alla åldrar på Orange, Svartbäcksgatan 9.

Uppsala Fria

På toppen – och med integriteten i behåll

McDonalds erbjöd 200 000 kronor för att få använda deras musik. Det ”kändes fel” och hamburgerföretaget fick ett ”tack, men nej tack”. Nyligen föreslog ett av världens fyra största skivbolag från USA ett samarbete. Nope, inte det heller. Lissi dancefloor disaster är bandet som inte tar första bästa chans bara för att den finns där.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu