Morfis Bixur tar med sig världen | Fria.Nu
Uppsala Fria

Morfis Bixur tar med sig världen

Nyligen hemkomna från Istanbul spelar de på hemmascenen Bistro Hijazz imorgon torsdag. Med sig tar Morfis Bixur musik och bilder som ska representera människans ursprung och världens alla hörn.

– Vi spelar glädje. Det blir som en föreställning och en resa på varje konsert. Vi hoppar från en del av världen till en annan. Det kan vara den afrikanska känslan och plötsligt blir det balkan och rakt efter någon svensk folkmusiklåt. Vårt mål är att publiken ska se utsikterna från dessa länder framför sig när vi spelar, säger Sakip Murat Yalcin.

Alla bandets medlemmar har olika ursprung men bor i Uppsala i dag. Deras bakgrunder färgar av sig i musiken som varierar mellan turkisk folkmusik, balkan, latin, soul, jazz, funk, schlager, klezmer, nordiskt och mer, vilket skapar en unik stil.

– Folk frågar alltid vad vi spelar och man vill gärna kunna svara något konkret men fortfarande efter fyra år tillsammans har vi ingen klar definition. Det sista som vi diskuterat fram är att vi spelar world beat med fokus på balkan-, latin- och afrikansk musik.

Bandet träffades 2008 i Uppsala. De började spela en viss genre men det tog bara ett par veckor innan de hade vidgat repertoaren till att innefatta influenser från dem alla. Sedan dess har Hijazz varit deras hemmascen. Resan till Istanbul i mitten av var deras första till utlandet och de valde att kalla det turné då staden är hem åt över 13 miljoner invånare.

– Det var spännande att testa musiken på en annan publik. Och roligt att spela våra låtar i ojämna takter till en publik som är van vid dem.

Bandet tillbringade fyra intensiva dagar i Taksim och Caddebostan i Istanbul.

– En konsert hade vi i krogmiljö och där blev det mycket dans. En annan hade vi på en jazzklubb med lugnare publik och på slutet spelade vi i en konsertsal med sittande publik. Men vi hanterade de olika stämningarna bra. Vi är så nära varandra i bandet att det blev som en familjeresa med en massa fina upplevelser.

Morfis Bixur har samtidigt som konserten på Bistro Hijaz på torsdag, en fotoutställning.

– Vi kallar den för ”Från Abeokuta till Istanbul”. I Abeokuta föddes musikern Fela Kuti, en av våra inspirationskällor. Vi valde den Nigerianska staden även för att det mänskliga ursprunget börjar i Afrika. Tanken med bilderna på fotoutställningen är att illustrera människans ursprung och därigenom hela världen. Det är mest bilder från spelningarna vi hade i Istanbul men de talar om vårt försök att hämta världens alla hörn till en punkt, säger Sakip Murat Yalcin.

Fakta: 

Med morfars byxor

”Saxofonisten Christofer Bäcklins farfar kommer från Slovakien och lärde sig svenska ganska långt upp i åldern. Vid ett tillfälle skulle han skriva morfars byxor men det blev morfis bixur. Det har blivit ett skämt i deras familj och det fick bli namnet på vårt band”, säger Sakip Murat Yalcin.

Morfars byxor kommer stå på scen på Bistro Hijazz den 19:e april kl. 21.30.

Annons

Rekommenderade artiklar

Finska mödrar firas med katt och hare

Kultförklarade Gommi och Pommi, av den finske artisten M.A Numminen och hans ständige ackompanjatör Pedro Hietanen, gästar Kulturoasen i Håga By på söndag. Utklädda till haren Gommi och katten Pommi kommer de för att fira finska mödrar. – På mors dag blir det blir inget provokativt, lovar M.A Numminen, pionjär i Finland inom avant-garde, underground och elektronisk musik.

Uppsala Fria

Familjeföretaget Fyrisbiografen blir ideell förening

Efter tredje generationen Annell vid rodret drar sig Fyrisbiografens ägare tillbaka. Stödföreningen Fyrisbiografens vänner tar över och från och medi sommar ska bion bli en av Folkets Bios lokala avdelningar.

– Fyrisbiografen i Uppsala är, om inte Sveriges äldsta så näst äldsta biograf som fortfarande är igång, säger Hanna Jansson från föreningen Fyrisbiografen.

Uppsala Fria

Uppsala får klubb för lesbiska

Shylips är en kväll av, med och för kvinnor. På lördag är det dags för Uppsalas första klubb för lesbiska. Mellan nio på kvällen till tre på morgonen spelar sex kvinnliga dj:s för dansande kvinnor i alla åldrar på Orange, Svartbäcksgatan 9.

Uppsala Fria

På toppen – och med integriteten i behåll

McDonalds erbjöd 200 000 kronor för att få använda deras musik. Det ”kändes fel” och hamburgerföretaget fick ett ”tack, men nej tack”. Nyligen föreslog ett av världens fyra största skivbolag från USA ett samarbete. Nope, inte det heller. Lissi dancefloor disaster är bandet som inte tar första bästa chans bara för att den finns där.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu