Uppsala Fria

Familjeföretaget Fyrisbiografen blir ideell förening

Efter tredje generationen Annell vid rodret drar sig Fyrisbiografens ägare tillbaka. Stödföreningen Fyrisbiografens vänner tar över och från och medi sommar ska bion bli en av Folkets Bios lokala avdelningar.

– Fyrisbiografen i Uppsala är, om inte Sveriges äldsta så näst äldsta biograf som fortfarande är igång, säger Hanna Jansson från föreningen Fyrisbiografen.

Fyrisbiografen på S:t Olofsgatan 10 startades 1911 av Hugo Pleiner. År 1931 tog David Annell, Göran Annelles farfar över. Då ingen i familjen vill ta över och fortsätta driva företaget lämnar nu Göran Annell vidare till stödföreningen Fyrisbiografens vänner. Föreningen kommer att fortsätta att finnas kvar i sin nuvarande form samtidigt som fyra av medlemmarna har startat en ny ideell förening, Fyrisbiografen, som ska driva verksamheten i fortsättningen. Med glansdagar på 1960- och 1970-talen är det en utmaning att få Fyrisbiografen, som visar kvalitetsfilm, att fortsätta gå runt. Men Hanna Jansson är hoppfull.

– När man söker på ”bio Uppsala” på Internet ska Fyrisbiografen komma upp. Jag går en kurs i marknadsföring och hur man gör för att synas på nätet. Vi vill att det ska bli ett självklart val att komma hit. Det är självklart för många att gå till SF då man ser deras reklam överallt. Det här är något vi måste bli bättre på.

Föreningen Fyrisbion kommer att fortsätta att visa film fyra gånger om dagen och drygt tio gånger på helgerna. Men den dagliga verksamheten ska vidgas.

– Vi vill öppna upp mer och ha visningar som är öppna för allmänheten på dagarna med barnbio, skolbio och föreläsningar, säger Hanna Jansson.

När David Annell tog över bion 1931 var målsättningen att bion skulle visa europeisk film med hög konstnärlig kvalité. Nu har målet vidgats till att visa kvalitetsfilm i alla genrer från hela världen, även om det oftast visas franskt.

– Det finns ett extra stort intresse för de franska filmerna. För andra året i rad har vi haft fransk filmfestival och den är alltid välbesökt.

I början av sommaren är det tänkt att ägarbytet ska ske och i samband med detta ska Fyrisbiografen bli en lokalavdelning av Folkets bio.

– Det är svårt att stå helt själva. Vi är i stort sett redan en Folkets bio-biograf eftersom vi nästan bara visar deras filmer. Men mer hjälp av dem kommer också att ge mer trygghet. Det kan vara ekonomiskt stöd vid renoveringar, att de är med på vara möten med kommunen och att man kan utbyta idéer och erfarenheter med biografföreståndare från hela landet.

Folkets bio finns sedan 1973 och idag finns 13 lokala biografer runt om i landet.

– Vi tycker det här är jätteroligt, särkilt eftersom bion är gammal som gatan och fortsätter med samma repertoar, säger Katrina Mathsson från Folkets bio.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Finska mödrar firas med katt och hare

Kultförklarade Gommi och Pommi, av den finske artisten M.A Numminen och hans ständige ackompanjatör Pedro Hietanen, gästar Kulturoasen i Håga By på söndag. Utklädda till haren Gommi och katten Pommi kommer de för att fira finska mödrar. – På mors dag blir det blir inget provokativt, lovar M.A Numminen, pionjär i Finland inom avant-garde, underground och elektronisk musik.

Uppsala Fria

Morfis Bixur tar med sig världen

Nyligen hemkomna från Istanbul spelar de på hemmascenen Bistro Hijazz imorgon torsdag. Med sig tar Morfis Bixur musik och bilder som ska representera människans ursprung och världens alla hörn.

Uppsala Fria

Uppsala får klubb för lesbiska

Shylips är en kväll av, med och för kvinnor. På lördag är det dags för Uppsalas första klubb för lesbiska. Mellan nio på kvällen till tre på morgonen spelar sex kvinnliga dj:s för dansande kvinnor i alla åldrar på Orange, Svartbäcksgatan 9.

Uppsala Fria

På toppen – och med integriteten i behåll

McDonalds erbjöd 200 000 kronor för att få använda deras musik. Det ”kändes fel” och hamburgerföretaget fick ett ”tack, men nej tack”. Nyligen föreslog ett av världens fyra största skivbolag från USA ett samarbete. Nope, inte det heller. Lissi dancefloor disaster är bandet som inte tar första bästa chans bara för att den finns där.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu