Fria Tidningen

Minst 19 hästar dog under tävling

Under förra året har minst 19 hästar dött i samband med trav- och galopptävlingar i Sverige. Oacceptabelt tycker Djurens rätt som vill ha mer insyn inom hästsporten och fler kontroller.

I början av december segnade hästen Trego ner och dog efter målgång på Solvalla. Trego blev den nittonde tävlingshästen som dog på svenska trav- och galoppbanor under året. Ungefär hälften av fallen är olyckor då hästar har skadats och sedan avlivats. Resten av dödsfallen beror på invärtes skador, till exempel att kroppspulsådern brustit eller hjärt- eller cirkulationsproblem.

Djurens rätts arbetsgrupp för hästfrågor för register över dödsfallen bland tävlingshästar. Årets 19 fall är en ökning från 15 i fjol. Men Eva Carlsson i arbetsgruppen säger att uppgifterna är osäkra, eftersom det inte finns någon officiell statistik. Djurens rätt registrerar bara de fall som de får kännedom om genom tidningsartiklar eller på hästsportens hemsidor. Det är inte heller lätt att få reda på dödsorsaken när det inte handlar om avlivning.

– Det finns ingen tillgänglig statistik. Jordbruksverkets banveterinärer har inte tillgång till obduktionsprotokollen. När det är något invärtes som brister kan det vara en följd av överansträngning. Om en häst dör av kvävning beror det förmodligen på följdverkningar av smärtan från bettet (den del av betslet som sitter i munnen och som ska förmedla kuskens signaler till hästen, red anm).

Eva Carlsson beklagar att hästar som inte är fullt friska ändå tävlar, vilket skulle kunna ligga bakom en del av dödsfallen.

– Det framgår av travsportens egna uttalanden att alla hästar inte är helt friska. Ibland skyller kuskar på att en häst har något hälsoproblem när den inte vinner. Det är dyrt att köpa och träna hästar och ägarna vill få tillbaka pengarna som de har satsat.

Den organiserade travsporten delar inte Djurens rätts syn på dödsfallen.

– En kusk eller ägare som låter en sjuk häst tävla får dåligt rykte inom travet. Det ger inte heller några pengar att starta med en häst som inte är fullt frisk. Man låter hästarna springa i träningstempo och värma upp innan start, men det finns dolda infektioner som är svåra att upptäcka, säger Mats Fransson, informationschef på Svensk Travsport som samlar travsällskap, travklubbar och hästägare.

Mats Fransson hävdar att dödsfallen inom travet i Sverige ligger på en internationellt sett mycket låg nivå, med uppskattningsvis 6–7 dödsfall per 100 000 tävlingsstarter.

– Varje häst som dör obduceras av ett oberoende laboratorium och man tar dopningsprover. Travsporten är oerhört reglerad och det finns 25 funktionärer på en travbana. Om en häst är skadad får den tävlingsförbud.

Banveterinären Anders Darenius anser att en kopia av alla obduktionsutlåtandena borde skickas till banveterinärerna eller till kontrollmyndigheten.

– Obduktionsprotokollen går till travsporten, inte till oss banveterinärer. I statistiken slås olika möjliga dödsorsaker ihop och det är svårt att veta vad en häst egentligen dog av.

Anders Darenius tror att fler hälsokontroller skulle minska antalet dödsfall.

– Med hjälp av så kallade screeningtester och riktade studier skulle vi kunna peka ut riskgrupper och riskfaktorer och undvika dödsfall. Det är inte rimligt att sitta med armarna i kors och bara acceptera att hästar dör under tävling.

Men fler hälsokontroller kostar pengar.

– Det krävs att staten avstår en del av sina skatteintäkter på spelbolagens inkomster. Det är trots allt staten som dikterar villkoren för hästarna på tävlingsbanan, säger Anders Darenius.

Fakta: 

Banveterinärer som tillhör Jordbruksverket tjänstgör på trav- och galoppbanor och har rätt att stoppa enskilda hästar från att starta samt att ställa in lopp, till exempel vid dålig väderlek.

Dödsfall inom trav- och galopptävlingar
2011: 19
2010 15
2009: 9 (gäller dock endast travhästar)
Någon officiell statistik finns inte.
Källa: Djurens rätt

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hejaklacksmaffior från Argentina på väg till Sydafrika

Minst 200 argentinska våldsverkare är på väg till Sydafrika. De tillhör barras bravas, hejaklacksmaffior, i hemlandet och har kämpat hårt sinsemellan om vem som ska få åka på VM-semester. Enligt Mónica Nizzardo, ordförande för den ideella föreningen Låt oss rädda fotbollen, är det just de åtråvärda VM-biljetterna som har fått våldet att öka lavinartat i år.

Fria Tidningen

Världens största och dyraste fest väcker frågor i Rio

Rio de Janeiro är en kontrasternas stad. Ett ökande välstånd delar rum med svår misär, glittrande sambafester och polisvåld. Kritikerna säger att man inte har råd med OS medan förespråkarna hävdar att Rio kommer att tjäna på att stå värd för världens största fest.

Fria Tidningen

Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas

Peruanska Kina ”Dynamiten” Malpartida är världsmästare i boxning. Hennes framgångar har uppmuntrat unga kvinnor över hela Peru att söka sig till boxningen, men hon har också kritiserats för bristande patriotism.

Fifa stänger av Peru

Fifa anser att Perus regering lägger sig i sitt fotbollsförbunds arbete. Som straff stänger Fifa av Peru av från internationell fotboll med omedelbar verkan

© 2024 Fria.Nu