Fifa stänger av Peru | Fria.Nu
Fria.Nu

Fifa stänger av Peru

Fifa anser att Perus regering lägger sig i sitt fotbollsförbunds arbete. Som straff stänger Fifa av Peru av från internationell fotboll med omedelbar verkan

I Peru sköts idrottsfrågor av ett statligt ”institut” som består av landets olika idrottsförbund, inklusive fotbollsförbundet FPF. Institutet stängde av Manuel Burga 2006 därför att han inte hade anpassat förbundets regelverk till landets idrottslag. Därför anser Idrottsinstitutet att Burga inte kunde väljas om till ordförande förra året. Chefen för Idrottsinstitutet, tillika idrottsministern, Arturo Woodman, vägrar att förhandla med FPF så länge Manuel Burga är kvar på ordförandeposten.

- Fifa borde inte försvara någon som hindrar fotbollens utveckling, sade Woodman till dagstidningen El Comercio.

Fifa bryr sig dock inte om kritiken mot Manuel Burga. De anser att de nationella fotbollsförbunden ska styra sig själva och politikerna ska hålla fingrarna borta från fotbollen. Fifa-ordföranden Sepp Blatter har varnat Peru flera gånger och stänger nu av landet från internationell fotboll.

Nu måste Peru hoppa av det sydamerikanska VM-kvalet i förtid. De peruanska klubbar som har kvalat in till Copa Libertadores, Latinamerikas Champions League, får finna sig i att stanna hemma. Även peruanska domare stängs av från internationella matcher.

Landets fotbollsspelare är rädda för att drabbas ekonomiskt.

- Om Peru utesluts ur Fifa kommer ingen att vilja investera eller sponsra peruanska klubbar. 600 spelare i högsta och näst högsta ligan riskerar att få sparken, sade spelarfackets ordförande Francesco Manassero.

Som en följd av konflikten är FPF:s bankkonton frysta och Burgas förbundsledning anses inte kreditvärdig av landets banker. Den sydamerikanska fotbollsfederationen Conmebol har dessutom tagit ifrån Peru värdskapet av kontinentens U20-mästerskap som ska hållas nästa år.

Fifa drog sig in i det längsta för att stänga av Peru. I slutet av oktober gav Fifa-ledningen peruanerna en månad på sig att lösa sina tvister. Fristen förlängdes sedan ytterligare några dagar. I samband med beslutet om avstängning gav Sepp Blatter Peru ännu en chans: frågan kommer att tas upp igen på Fifa:s möte i Tokyo 19-20 december. Då kan avstängningen hävas, i god tid före Copa Libertadores och nästa omgång i VM-kvalet. Eller så kan Peru uteslutas ur Fifa.

Oavsett vem som ”har rätt” rör konflikten i Peru en viktig principfråga. Ska demokratiskt valda politiker kunna ställa krav på ett fotbollsförbund och reda upp problem som vanskötsel och kanske även korruption?

En noggrann genomgång av kontinentens fotbollsförbund skulle förmodligen uppdaga än värre problem. Skillnaden är att Perus politiker anser sig ha rätt att ta tag i problemet.

Peruanska politiker har inte gott rykte i sitt hemland. Korruptionen ryktas vara spridd inom parlamentet. Men denna gång får politikerna faktiskt stöd. Enligt opinionsundersökningar anser åtta av tio peruaner att Burga bär ansvaret för avstängningen och att han borde avgå.

Manuel Burga försvarar sig med att ”det här är en konflikt mellan peruanska och internationella regler”. Han hävdar att FPF aldrig har fått statliga pengar och att han inte tänker avgå ”av principskäl”. Men tiden börjar bli knapp.

Annons

Rekommenderade artiklar

Minst 19 hästar dog under tävling

Under förra året har minst 19 hästar dött i samband med trav- och galopptävlingar i Sverige. Oacceptabelt tycker Djurens rätt som vill ha mer insyn inom hästsporten och fler kontroller.

Fria Tidningen

Hejaklacksmaffior från Argentina på väg till Sydafrika

Minst 200 argentinska våldsverkare är på väg till Sydafrika. De tillhör barras bravas, hejaklacksmaffior, i hemlandet och har kämpat hårt sinsemellan om vem som ska få åka på VM-semester. Enligt Mónica Nizzardo, ordförande för den ideella föreningen Låt oss rädda fotbollen, är det just de åtråvärda VM-biljetterna som har fått våldet att öka lavinartat i år.

Fria Tidningen

Världens största och dyraste fest väcker frågor i Rio

Rio de Janeiro är en kontrasternas stad. Ett ökande välstånd delar rum med svår misär, glittrande sambafester och polisvåld. Kritikerna säger att man inte har råd med OS medan förespråkarna hävdar att Rio kommer att tjäna på att stå värd för världens största fest.

Fria Tidningen

Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas

Peruanska Kina ”Dynamiten” Malpartida är världsmästare i boxning. Hennes framgångar har uppmuntrat unga kvinnor över hela Peru att söka sig till boxningen, men hon har också kritiserats för bristande patriotism.

© 2020 Fria.Nu