”Klockan är inte fem i tolv längre” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Klockan är inte fem i tolv längre”

Klimatmötet i Durban har inletts och i dag är det den globala aktionsdagen för att sätta press på världens ledare att agera. Flera svenska klimat- och rättviseorganisationer samlas i Stockholm för att ställa krav på klimatförhandlarna.

Klimatfrågorna har hamnat allt mer i skymundan på senare år, menar arrangörerna bakom lördagens klimataktion.

– Det är viktigt att visa förhandlarna i Durban att vi måste agera nu och inte inom en femårsperiod. Men vi vill också sätta press på de svenska makthavarna att påverka mer här hemma, säger Jan Carlson, aktiv inom Klimataktion.

Aktionerna inleddes redan förra lördagen med att nätverket genomförde så kallade ”flashmobar” på olika ställen i Stockholm.

– Nu på lördag blir det mer traditionellt, en del tal och sedan en marsch genom stan. Sen kan det nog hända att det blir en del aktiviteter som de enskilda organisationerna står för.

Klimataktion räknar med att 700–800 personer kommer att delta, men Jan Carlson säger att det mycket väl kan bli fler än så.

– Vi har fått ut info på ett hyfsat sätt i år, plus att debatten har varit mer aktiv än tidigare. Många organisationer som generellt sett inte brukar uttala sig kritiskt har gjort det nu.

Han syftar bland annat på Internationella energiorganet, IEA, som har uppskattat att det blir svårt att nå tvågradersmålet om inte avgörande beslut fattas mycket snart. Även den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD gick ut med ett uttalande inför klimatmötet där de varnade för att utsläppen av växthusgaser kommer att fördubblas de närmsta 40 åren om inte världens ledare agerar nu.

En av huvudfrågorna på årets klimatmöte är Kyotoprotokollet som löper ut under 2012. Jan Carlson hoppas på en förlängning av avtalet med bindande åtaganden. Finansieringsfrågan, och den gröna fond som diskuteras, är också några av de punkter som Klimataktion anser vara särskilt viktiga.

– I nuläget är det bara EU som bidragit med något större belopp. Vi hoppas på att fler länder ställer upp med pengar till den fonden.

Jan Carlson säger att han har lågt ställda förväntningar på utgången av klimatmötet.

– USA:s insatser har som vanligt varit minimala och Obama har visat sig vara en besvikelse. De grupper som förnekar klimatproblemet har ett starkt inflytande i USA i dag. Vi hoppas i alla fall att den internationella processen inte dör ut på grund av resultatbrist.

– Sverige och Europa borde också satsa gemensamma mål på egen hand även om USA och Kina inte vill samarbeta. Vi tror inte att energieffektivisering är en förlust. Det betalar sig att EU gör det nu och inte väntar tills alla andra länder redan gjort det.

Manifestationen samlas på Medborgarplatsen klockan 12.03 och går sedan mot city.

”Klockan är inte fem tolv längre, den är över tolv”, förklarar arrangörerna tidpunkten och datumet för aktionen, i ett pressmeddelande.

Fakta: 

Klimatförhandlingarna pågår mellan den 28 november och 9 december i Durban, Sydafrika. Svenska miljömninstern Lena Ek (C) medverkar i mötet först nästa vecka då ministersegmentet inleds.

Läs mer om klimatförhandlingarna här.

Annons

Rekommenderade artiklar

Få ungdomar tänker på miljön när de shoppar

På lördag firas En köpfri dag av människor över hela världen. Göran Hådén, aktiv i nätverket En köpfri dag, tycker att konsumtionsfrågan har fått extra mycket uppmärksamhet i år. Samtidigt visar en studie från Konsumentverket att miljöfrågor är något som ungdomar prioriterar väldigt lågt i sina köpvanor.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu