Fria Tidningen

”Staden mittpunkt för politisk kamp”

Kampen mot kapitalet måste föras i staden, inte i fabrikerna. Det är numera i städerna som ekonomiska värden skapas. Det menar urbanforskaren David Harvey som besökte Stockholm i förra veckan.

Den amerikanske geografen och urbanforskaren David Harveys nya bok Kapitalets gåta och kapitalismens kriser har precis publicerats på svenska (Tankekraft förlag). Harvey menar att de senaste krisernas djup till stor del beror på att de har sin grund i städernas fastighetsmarknad och pekar på att det politiska motståndet måste utgå ifrån specifika urbana platser.

Kriser är ett återkommande inslag hos kapitalismen, menar Harvey. Historiens stora kriser har fungerat som kritiska punkter där det ekonomiska systemet har omstöpts i grunden. Men där 1930-talets depression ledde fram till efterkrigstidens ekonomiska system och 1970-talets ekonomiska kris skapade dagens nyliberala system, har dagens ledare och kapitalister ingen idé om hur de skulle kunna lösa sina inneboende problem.

– Det enda svar som återkommer är en fördjupning av det system vi redan har, säger Harvey. Alla länder säger samma sak: Vi måste bli mer konkurrenskraftiga. Och det kommer bara att leda till fortsatta privatiseringar, en fortsatt skenande ekonomisk ojämlikhet och nya kriser.

Vänstern måste sluta se fabriken som den centrala platsen för politisk kamp och flytta fokus till staden, menar Harvey. Det är den plats där ekonomiska värden skapas och alltså där striderna måste föras.

– Ta bara alla dessa bud som skjutsar runt varor i New York och andra städer, de producerar ett oerhört ekonomiskt överskott. Vad skulle hända om alla i denna tjänstesektor gick ut i en gemensam strejk och alla dessa strömmar av mat, varor och tjänster skulle stängas av?

Harvey lyfter även fram det urbana proletariatet i Sverige:

– På mitt hotell här i Stockholm pratar städarna hindi och jag skulle gissa att en stor del av arbetarna även här utgörs av illegala invandrare. Det skulle behövas en strejk bland dem för att vi ska lära oss se deras roll i den urbana ekonomin. Många på vänsterkanten är melankoliska, det finns ingen arbetarklass som kan göra revolution.

Men accepterar vi tanken på att det finns ett urbant proletariat som skiljer sig från industrisamhällets proletariat, måste vi enligt Harvey också inse att den politiska kampen måste organiseras på nya sätt. Det, menar han, är en av de stora utmaningarna för dagens vänster och fackföreningsrörelse.

Under sitt besök lyfte Harvey fram både historiska och samtida exempel där den politiska kampen har utgått från specifika urbana rum, från Pariskommunen på 1800-talet till våra dagars El Alto i Bolivia, där praktiskt taget hela staden gick ut i strejk. Kopplat till höstens kris pekar han på Occupy Wall Street-rörelsen som ett försök att omskapa stadens allt mer reglerade offentliga rum som urbana allmänningar.

Harveys kommande bok heter helt följaktligen Rebel cities.

 

David Harvey

  • David Harvey (född 1935 i Kent, England) är professor i geografi och antropologi vid City university of New York (CUNY) och en av vår tids ledande samhällsteoretiker. Hans teorier om staden, rummet och platsen har rönt stor uppmärksamhet, inte bara inom akademin utan även i den breda politiska debatten. Bland annat sägs han vara den som etablerade klass och marxistisk teori som verktyg inom kritiken av den globala kapitalismen.
  • Harvey är författare till en mängd inflytelserika verk, bland dem Explanation in geography (1963), Social justice and the city (1973), The limits to capital (1982) och The enigma of capital and the crisis of capitalism (2010).
  • På svenska finns förutom Kapitalets gåta och kapitalismens kriser (Tankekraft, 2011) även Ojämlikhetens nya geografi (Atlas, 2011) och Den globala kapitalismens rum (Tankekraft, 2009). Källor: wikipedia; www.cuny.edu
Fakta: 

<h2>Den amerikanske geografen och marxisten David Harvey i samtal med urbanforskaren Catharina Thörn på Södra teatern i Stockholm 14/11-11.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Iransk storvinnare på Berlinalen

Mycket handlade om Iran på årets filmfestival i Berlin. Den iranske regissören Jafar Panahi, känd för bland annat Kvinnor offside, bjöds inför festivalen in till att sitta i juryn som delar ut festivalens stora priser. Men strax efter att Panahi bjudits in till Berlin fängslades han av den iranska regimen och förbjöds att under de kommande 20 åren göra nya filmer. Festivalen beslöt att låta Panahis stol i juryn stå tom och visade ett antal av regissörens filmer i en extrainsatt retrospektiv.

Fria Tidningen

Roadbook i queermiljö med magiska inslag

På det nystartade förlaget Charlie By Kabusa, som ger ut litteratur med Queer-, HBT- och genusinriktning, debuterar Hanna Wikman i dagarna med sin roman Lift. I romanen hämtar hon bitvis inspiration från beatlitteraturen, samtidigt som den överskrider många av genrens gränser. FRIA träffade henne på bokmässan, där hon bland annat framträdde tillsammans med Birgitta Stenberg för att prata om den moderna pikareskromanen.

Fria Tidningen

Bokprojekt får mothugg

Google vill digitalisera all världens böcker. Men vad händer om företaget säljs? En kritisk panel försökte ställa Google mot väggen under bokmässan förra veckan.

Fria Tidningen

Svenska framgångar i Berlin

Erik Persson summerar elva händelserika dagar på Berlinalen, där biografens framtid var ett av huvudämnena. Sverige tog hem två segrar: Ruben Östlunds Händelse vid bank och Babak Najafis långfilmsdebut Sebbe, en film med ett benhårt klassperspektiv.

Fria Tidningen

60 år och ung i sinnet

På torsdag öppnar 60-årsjubilerande Berlinale. Vår utsände Erik Persson rapporterar från en av de största publika filmfestivalerna i världen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu