”Revolutionen är inte över” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Revolutionen är inte över”

Med bara en vecka kvar till den första omgången av parlamentsvalet skakas Egypten av en ny revolt. På måndagen hade minst 33 personer dödats i de allvarligaste oroligheterna sedan Mubaraks fall.

Tårgasen vilade fortfarande tung över centrala Kairo sent på söndagskvällen, efter två dagars sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. Minst 33 demonstranter uppgavs ha dödats och närmare 1 700 skadats. Aktivisten Miriam Kirollos var på plats när soldater invaderade torget strax innan solnedgången på söndagen.

– Jag hörde en man som skrek ”spring!” och all började springa. Jag såg flera personer som svimmade, så jag hjälpte till att bära in dem i ett hus. Det var mängder av skadade och folk som grät. När jag kom ut igen brann det över allt, och det var fullt av poliser, säger hon.

Demonstranterna återtog snart kontrollen över torget, men kravallerna fortsatte på sidogator. Polis och militär sköt tårgas och gummikulor, och enligt flera vittnen även skarp ammunition mot demonstranter som svarade med stenkastning. Presidentkandidaten och tidigare chefen för IAEA, Mohammed ElBaradei, beskrev i ett uttalande militärens ingripande för ”övervåld och barbariskt beteende”.

 

Sammandrabbningarna började tidigt på lördagsmorgonen efter att polisen rivit ett tältläger som slagits upp på Tahrirtorget efter fredagens stora demonstration mot det styrande militärrådet, SCAF. När rapporterna om polisens attacker mot tältlägret spred sig samlades tusentals demonstranter i centrala Kairo. Trots våldet och dödsoffren tycker Mariam Kirollos att det som hänt ger hopp om framtiden.

– Vi har visat att revolutionen inte är över ännu. Det känns som i januari: varje gång polisen börjar skjuta kommer det fler människor hit.

De senaste månaderna har missnöjet med SCAF vuxit på grund av den oklara tidsplanen för övergången till civilt styre. Att tusentals dömts i speciella militärdomstolar har också upprört många. Fredagens demonstration, som samlade tiotusentals, riktade sig dock i första hand mot det ”styrdokument” som militärrådet vill ska reglera den nya konstitutionen. Dokumentet innehåller bland annat formuleringar om att militären ska stå över all politisk kontroll och ha rätt att ingripa för att ”skydda konstitutionen”.

 

Redan några timmar efter att våldsamheterna börjat valde det moderata Muslimska brödraskapet att kritisera polisens ingripande. Organisationen brukar annars förhålla sig avvaktande till de flesta kontroversiella händelser. Även Socialdemokratiska partiet samt den inflytelserika 6 april-rörelsen har ställt sig bakom demonstrationerna, medan det fundamentalistiska Nour-partiet uppmanat demonstranterna att lämna torget.

Militärrådet hävdade i sin tur i ett uttalande att demonstrationerna är ett angrepp på de väpnade styrkorna, ”landets ryggrad”. Man hävdade också att polisen varit återhållsam under sina ingripanden och inte använt vare sig gummikulor eller skarp ammunition. Detta motsägs dock av en mängd bilder och videoklipp på skottskadade demonstranter.

 

Vad händelserna får för långsiktiga konsekvenser är oklart. Vissa har uttryckt oro för att händelseutvecklingen hotar de val som ska hållas i nästa vecka. Såväl Muslimska brödraskapet som det styrande militärrådet hävdar att valen bör hållas som planerat. Miriam Kirollos är skeptisk.

– Om du hade frågat mig för två dagar sedan hade jag sagt att det viktigaste är att alla måste rösta! Men just nu känns det inte som att det spelar någon roll. Vi vet att SCAF kommer att försöka behålla makten. Jag vet inte ens om jag själv tänker rösta längre.

Annons

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Fackliga rättigheter hotade i Egypten

Arbetare spelade en viktig roll i upproret som ledde till att Egyptens förre president Hosni Mubarak störtades. Två år senare befinner sig arbetarrörelsen i konflikt med den nya regeringen.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu