Fria Tidningen

Arbetssituationen för lärare allt sämre

Arbetssituationen för lärare har de senaste åren försämrats till följd av en kraftig ökning av administrativa uppgifter och bristfälliga rutiner. Det är resultatet av arbetsmiljöundersökningen som Lärarnas riksförbund, LR, har tagit fram.

90 procent av totalt 900 tillfrågade lärare uppger att de administrativa uppgifterna har ökat de senaste fem åren – utan att andra arbetsuppgifter har minskat. Det är en av slutsatserna i LR:s arbetsmiljöundersökning 2011.

– Det här är den tredje undersökningen vi gör under 2000-talet och jag hoppades självklart på att det skulle ha förändrats till det bättre, men det här visar att det fortfarande är illa och i vissa fall sämre än tidigare, säger Metta Fjelkner, ordförande i LR.

Ett stort problem som hon lyfter fram är att många lärare fortfarande utsätts för hot och våld i skolan, vilket man har sett i tidigare undersökningar. Men lite har hänt.

– Det fortsätter och problemet är att de lärare som utsätts för hot och våld inte får hjälp i tillräckligt stor utsträckning och det ansvaret hamnar på de närmsta cheferna. Det behövs bättre rutiner för hur man ska hantera det.

Ungefär var tredje lärare, 36 procent säger också att deras arbetssituation har försämrats det senaste året och hela 60 procent att de har sömnsvårigheter på grund av sin arbetssituation. Metta Fjelkner tror att det kan vara just de ökade arbetsuppgifterna som ligger bakom.

– Lärarna har fått ett ökat uppdrag med bland annat mer dokumentation som är viktigt just för att följa upp eleverna. Men problemet är att kommunerna inte lever upp till att skapa tid för detta. Det bara läggs på mer och mer utan att det tillförs mer resurser.

Hur går ni vidare med undersökningen?

– Det här är en del av en större kedja där vi undersöker situationen. Nu går vi också in i avtalsrörelsen där vi för in det här. Jag hoppas att motparten är beredd att lyssna på oss och ta tag i de här problemen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu