Fria Tidningen

Svensk man arresterad i Irak

En svensk man blev i slutet av augusti arresterad vid gränsen mellan Irak och Turkiet. Utrikesdepartementet, UD, upplystes om mannens försvinnande redan den 23 augusti men fick inte kontakt med honom förrän två veckor senare. Nu kritiserar de anhöriga att det tagit så lång tid för UD att agera.

Då den 54-åriga mannen skulle på semester till Kurdistan i Irak den 20 augusti blev han arresterad vid den turkiska gränsen. Familjen försökte förgäves att få tag på honom. Nu har UD kunnat lokalisera mannen till ett fängelse i Arbil i irakiska Kurdistan. Några anklagelser har fortfarande inte meddelats från irakiska myndigheter trots att nästan en månad har passerat sedan han arresterades. Mannens anhöriga i Sverige fick vänta tolv dagar innan UD kunde meddela att de fått kontakt med mannen.

– Ska det verkligen ta så här lång tid? Vi visste inte om han levde eller var död. Det har varit otroligt jobbigt för hela familjen. Vi lever med det varje sekund och hoppas att detta inte bara är ett fall bland andra för UD, utan att de förstår vad deras arbete innebär för oss som anhöriga, säger Shasmin Kader Faraj, dotter till den arresterade mannen.

I lördags hölls en demonstration med talare från bland annat Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kurdiska solidaritetsgruppen för att sätta press på irakiska myndigheter och UD. Kritik riktades mot hur UD handskas med svenska medborgares fall utomlands. Enligt arrangörerna var det ett 80-tal personer som deltog.

På UD är man dock nöjd med hur fallet har hanterats.

– Det är inte ovanligt att det tar lång tid i sådana här ärenden. På vissa platser tar det längre tid och på andra tar det kortare tid, säger Kent Öberg på UD:s kommunikationsenhet.

Han säger också att högtiden Eid har spelat en roll eftersom de flesta statliga myndigheter i Irak är stängda under denna period. Men UD har ännu inte informerats om vilka anklagelser som riktas mot mannen. Detta menar Kent Öberg inte heller är något ovanligt.

– Vi följer ett konsulärt regelverk i alla ärenden av den här sorten. Vi ansöker om att få träffa personen, frågar myndigheterna vad personen är anklagad för och meddelar vilka rättigheter som personen har.

Shasmin Kader Faraj är nöjd över att UD nu har kontakt med hennes pappa. Samtidigt tycker hon att Sverige måste bli tuffare på att kräva att svenska medborgare ska få sina rättigheter tillgodosedda till exempel när det gäller att få fram orsaken till häktningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu