Fria Tidningen

Världens konflikter – färre men värre

Forskarna vid Uppsala konfliktdataprogram har sett en stark nedgång av konflikterna i världen under 2010. Det som däremot oroar är att den externa militära inblandningen ökat vilket bidrar till att krigen blir svårare att lösa och ofta är mer dödliga.

Krigen blir färre i världen, visar en ny årlig översikt av forskningsprogrammet Uppsala konfliktdataprogram, UCDP, som har rapporterat om alla världens konflikter sedan 1946. Men vad nedgången beror på kan forskarna enbart spekulera i.

– Att FN inte är helt låst längre som de var under kalla kriget, det kan vara en orsak till att konflikterna nu minskat. FN-insatserna har ökat sedan 90-talet samtidigt som krigen också har minskat. Det är i de fattiga länderna som de stora krigen pågår. När det blir mer ekonomisk stabilitet så minskar konflikterna. Och ju fler demokratier i världen, desto fredligare värld, säger Lotta Themnér, forskare på institutet för freds- och konfliktforskning i Uppsala som ansvarar för datainsamlingen till UCDP.

Under 2010 pågick 30 större eller mindre väpnade konflikter. Det är det lägsta antalet sedan 2003. Innan dess var det cirka 30 år sedan det var ett så ”lågt” antal konflikter.

– Mellan 2003 och 2008 ökade antalet konflikter med en tredjedel. I Asien var det flera under den här perioden som blev aktiva igen. I nordöstra Indien är det en del konflikter som få känner till som förvärras i olika perioder, berättar Lotta Themnér.

Något som forskarna tillsammans förundras över är hur få fredssamtal som ingicks under 2010. De vet inte riktigt hur de ska tolka det. Efter Kalla kriget började man med fredssamtal och det blev väldigt vanligt under 90-talet, berättar Lotta Themnér.

Ser det ut som att trenden med färre krig håller i sig?

– Det ser inte så hoppfullt ut för 2011. Vi har ju konflikten i Libyen, som pågår just nu, det är ett stort krig. Sedan vet vi inte vad som händer med Syrien. Sverige befinner sig i krig just nu i Afghanistan. Det är bara svårt att se hur vi ska kunna komma ur det.

Hon berättar hur forskarna försöker kommunicera med FN, SIDA, UD och andra organ som arbetar med fredsfrågor och förklara vad den externa militära inblandningen bidrar till. Men hon säger att de inte verkar föredra de längre utläggningarna och att det lätt kan bli en översättningsfråga. Därför har de svårt att ta till sig vad forskningen kommer fram till, menar hon.

– Det är sorgligt att se hur det kan bli, när olika länder vill hjälpa till i en konflikt. Även om det ibland också visserligen finns egenintressen. Men man vill ju göra något, då gäller det att se vad man kan göra istället, som att hjälpa till på sjukhus exempelvis.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Normbrytare på catwalken

Stora modeller blir allt mer synliga i reklam- och modesammanhang. Men kroppsaktivisten och modellen Anna Davidsson varnar för att de stora kedjorna bara hakat på en trend.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu