150 fredsaktivister i rosa karavan mot krig | Fria.Nu
Fria Tidningen

150 fredsaktivister i rosa karavan mot krig

På tisdag efter lunch tog sig cirka 150 fredsaktivister till det militära övningsområdet NEAT i Vidsel, Norrbotten. På eftermiddagen greps 20–30 personer som tagit sig in på skyddsområdet av polis, berättar Miahabo Berkelder, från nätverket Ofog. De svenska aktivisterna ska ha släppts medan ett antal av de utländska aktivisterna ska ha förts till Luleå för förhör. Enligt Norrländska Socialdemokraten, NSD, rör det sig om sex personer som förts till Luleå.

– Det var ungefär 150 personer som deltog i aktionen. Vi befinner oss utanför militärområdet, har spelat musik och målat marken rosa. Det var några grupper som tog sig in på övningsområdet och målade fredssymboler på landningsbanan och på byggnader och har hängt upp banderoller. Men det har precis varit en stor grupp människor som befann sig inne på området som gripits, säger Miahabo Berkelder på tisdagseftermiddagen.

I aktionen deltog fredsaktivister från 17 länder, bland annat från Venezuela, Sydkorea, Israel och USA. Aktionen inleddes med att en rosa karavan vandrade mot övningsområdet med banderoller och levande musik. De flesta hade satt på sig rosa kläder, som symboliserar antimilitarism.

– Det känns verkligen som att det var en lyckad aktion och att vi uppnådde vårat syfte att uppmärksamma det här stora övningsområdet och att krig faktiskt startar i Norrbotten, säger Miahabo Berkelder.

– Det här är öppningen för fredslägret War starts here och de kommande dagarna kommer vi ha aktioner som fokuserar på bland annat krig och migration och krig och klimat.

NEAT i Norrbotten är Europas största krigsövningsområde över land och används för tester och övningar med missiler, flygplan och vapen av både svenska och utländska militära styrkor. 

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu