Uppsala Fria

För få sökande till vård- och omsorgsprogrammet

Allt färre elever söker till gymnasieskolans yrkesprogram. Särskilt svårt har vård- och omsorgsprogrammen i Uppsala län det som har hälften så många behöriga sökande 2011 jämfört med 2010.

Detta är en utveckling som Tomas Stavbom, ordförande för Vård- och omsorgscolleges regionala styrgrupp i Uppsala län, befarar på sikt medför att vård- och omsorgssektorn inte klarar de framtida rekryteringsbehoven.

– Det är naturligtvis ohållbart och ett problem inte bara för skolorna, utan även för arbetsgivare och de som behöver vård och omsorg på ålderns höst.

Enligt Regionförbundets prognoser behöver omkring 5 000 personer rekryteras inom vård och omsorg i Uppsala län fram till 2020. Dagens utbildningar ska säkra återrekrytering efter det att 3 000 av dagens anställda går i pension och ska täcka behoven av ytterligare 1 900 personer för att svara mot tillväxt inom branschen. I Uppsala, Östhammar och Tierp har endast 70 behöriga sökande sökt till vård- och omsorgsprogrammet i Uppsala län 2011.

Vård- och omsorgscollege är en nationell satsning och en kvalitetsgaranti där skolor och arbetsgivare tillsammans arbetar för att få fler att utbilda sig och arbeta inom vård och omsorg. Monica Söderström är processamordnare för Vård- och omsorgscollege i Uppsala län.

Vad tror du att det falnande intresset beror på?

– Jag tror att många har missförstått att vård- och omsorgsprogrammen både ger en yrkesutbildning och är högskoleförberedande. Man ser yrkesprogrammen som återvändsgränder. Man vill inte nischa sig så tidigt, säger hon.

Tror du att de låga lönerna är en del av förklaringen?

– Ja, men jag tror kanske hellre att det är den tråkiga bild som målas upp i media med svåra arbetsförhållanden och så. Ser man till exempelvis frisör- och kockutbildningen så är de utbildningarna populära och attraktiva, trots att de också är yrken som ligger relativt lågt lönemässigt.

Vad kan ni göra för att påverka löneläget?

– Vi träffas och diskuterar i regionala och lokala styrgrupper, där även representanter från arbetslivet finns med. Senast nu i den lokala styrgruppen i Uppsala, beslutade vi oss för att vi måste gå till politikerna. De måste läggas bättre budgetar för att långsiktigt kunna öka statusen och attraktionen för att höja statusen på yrket, avslutar Monica Söderström.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu