Blod från Kairos gator stänker också på Sverige | Fria.Nu

Debatt


Rune Lanestrand
Fria Tidningen

Blod från Kairos gator stänker också på Sverige

EGYPTEN Sverige hade en chans att distansera sig från den iskalla stormaktspolitiken genom att frankt kräva Hosni Mubaraks avgång. Istället fegade man och sällade sig till det cyniska sällskap där USA, Kina och EU är tongivande.

Även en litet land kan spela roll. Det såg vi under Vietnamkriget, där en stark antikrigsrörelse påverkade regeringen och Olof Palme tog avstånd från ”dessa satans mördare”.

Då stod Carl Bildt också och herrelikt såg på när USA begick sina skändliga krigsbrott i Sydostasien.

Om det stod och vägde inom EU, vilket jag innerligt hoppas, skulle ett klart ställningstagande från Sveriges sida kunnat få stor betydelse. Istället stänker nu blodet från Egypten inte bara på stormakterna utan också på Sverige. Vi bär ett kollektivt ansvar för att de fredliga demonstranterna slaktas på Kairos gator.

Jag kan bara konstatera att socialdemokraterna med sin utrikespolitiske talesman Urban Ahlin vågade gå emot EU:s och Carl Bildts krypande, för USA:s favorit under 30 år, diktator Hosni Mubarak.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

GMO-fria produkter hotade

LRF-ungdomarna har valt in en ledamot i styrelsen som arbetar för DuPont, världsledande på marknaden för genmanipulerat utsäde. Samtidigt är både LRF och jordbruksminister Eskil Erlandsson positivt inställda till GMO.

Stockholms Fria
Debatt
:

Arla suger ut mjölkbönderna

Landets mjölkbönder har tröttnat på att vara med och finansiera Arlas omfattande investeringar utomlands som inte gett några som helst positiva resultat på mjölkpriset i Sverige. I stället har bonden efter varje ny investering utomlands fått allt sämre betalt för mjölken, skriver Rune Lanestrand.

Göteborgs Fria
Debatt
:

Höga cesiumhalter i svenska vildsvin

Prover utförda av Strålskyddsmyndigheten visar att vildsvinskött på flera platser i Sverige innehåller höga halter av cesium. Högst halter påträffades i Västerås, i utkanten av nedslagsplatserna från Tjernobyl. Rune Lanestrand misstänker att radioaktiviteten kommer från företaget Westinghouse kärnbränslefabrik.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu