Fria Tidningen

Rättssäkerheten hotas

Från hösten 2008 har kommunernas kostnad för försörjningsstöd ökat med en halv miljard kronor. Till följd av det har arbetsbelastningen inom socialtjänsten i hela landet ökat. Nu larmar Akademikerförbundet om att rättssäkerheten hotas.

Färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att antalet personer med sjuk- eller aktivitetsersättning har minskat de senaste åren. I vissa kommuner handlar det om en minskning med mer än 20 procent mellan 2006 och 2009. Samtidigt har försörjningsstödet, tidigare kallat socialbidraget, i kommunerna ökat med nästan en halv miljard kronor de senaste två och ett halvt åren. Nu larmar Akademikerförbundet SSR om att rättssäkerheten och kvaliteten inom socialtjänsten i hela landet hotas på grund av ökad arbetsbelastning.

– Det är en tuff arbetssituation inom landets socialtjänster med en ökad arbetsbelastning. Det var lite väntat på grund av konjunkturläget och de förändringar i strukturer som har gjorts de senaste åren i bland annat sjukförsäkringen. Vi vet också att försörjningsstödet har ökat kraftigt de senaste åren. Men det som är viktigt, som vår undersökning visar, är att man politiskt och lokalt inte har tagit ansvar för att anpassa budgeten efter de här nya förutsättningarna, säger Christin Johansson, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR.

En fjärdedel av de tillfrågade i undersökningen svarar bland annat att de inte tror att socialtjänsten skulle klara en tillsyn av Socialstyrelsen inom barnområdet. Det socialsekreterarna är oroliga för är att dokumentationen blir bristfällig och att utredningen tar längre tid än den ska göra, enligt gällande lag.

– Det är illavarslande. Vi vet från 90-talskrisen att snabba besparingar för stora grupper har resulterat i att många har blivit kvar inom socialtjänsten. Socialtjästen är det yttersta skyddet för många människor. Det är speciellt allvarligt då det gäller utsatta barn, alla vet att tidiga insatser lönar sig i längden.

Nu kräver Akademikerförbundet att kommunerna agerar och tillsätter mer resurser till socialtjänsten i de fall där personalen inte kan upprätthålla kvaliteten och rättssäkerheten.

Barbro Westerholm (FP), ledamot i riksdagens socialutskott, reagerar kraftigt på det som undersökningen visar.

– Det är mycket allvarligt. Man måste möta de förändringar som har gjorts i sjukförsäkringen med åtgärder och mer resurser för att höja bemanningen. Det krävs att man både höjer kompetensen inom socialtjänsten och antalet personer som arbetar inom den, om det visar sig att de inte klarar att garantera kvalitet och rättsäkerhet. Där är det viktigt att Socialstyrelsen nu rycker in. Min kommentar är att Socialstyrelsen inte har gått ut och följt upp det här tillräckligt, säger hon.

Finns det någonting ni kan göra på nationell nivå?

– Nej. Det är ju Socialstyrelsen som är vårt redskap och som ska se till att kommunerna följer de riktlinjer som finns. Kommunerna måste också ta sitt ansvar. Det handlar om att omfördela resurser och omprioritera eller organisera på något annat sätt. Jag ser det som självklart att de nu tar allvarligt på det här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu