Fria Tidningen

Avvisningarna till Irak genomförs

På tisdagsnatten demonstrerade ett 50-tal personer utanför Migrationsverkets förvar i Märsta. Tidigt på onsdagsmorgonen bröt polisen igenom blockaden och förde bort de irakier som skulle med det deportationsplan som ska ha avgått i dag, onsdag. 

– Vi har inte dödsstraff i Sverige men samtidigt är Sverige medskyldiga till den dödsdom som de här personerna får på sig då de tvingas återvända, säger Sandra Ahlqvist, som deltog i tisdagsnattens aktion.

Redan sent på tisdagskvällen var ett 50-tal aktivister på plats för att försöka förhindra avvisningstransporten av ett antal irakier som befann sig i Migrationsverkets förvar i Märsta. De två utgångarna från förvaret bemannades med aktivister på varje sida som ställde sig i armkrok för att hindra polisen.

– Vi bestämde innan att vi ska ha en ickevåldspolicy och försökte med våra kroppar skapa en blockad. Poliserna var snabbt på plats med sina batonger och några blev slagna. Det var tråkigt eftersom vi hade hört att samspelet mellan polis och aktivister var så bra i Kållered, säger Sandra Ahlqvist.

De hade hela tiden telefonkontakt med dem som befann sig inne i förvaret och berättade hur läget såg ut där ute. Men tidigt på morgonen lyckades polisen bryta igenom blockaden på ena sidan och Sandra Ahlqvist fick information om att ungefär åtta personer transporterades till Arlanda och deportationsplanet. 

Enligt uppgift rör det sig om ungefär 22 irakier som ska ha avvisats i dag. Gränspolisen vill inte bekräfta att avvisningen har genomförts förrän planet har landat i Bagdad. Enligt de asylrättsorganisationer som står bakom aktionerna är ungefär 36 procent av de runt 22 irakier som ska ha avvisats kristna och 91 procent kommer från de områden i Irak som UNHCR avråder från att återsända någon till.

UNHCR, Amnesty, den rödgröna oppositionen och flera människorättsorganisationer har kritiserat utvisningarna och lyfter fram att Sverige tillsammans med Norge, Danmark och England är de enda som tvångsutvisar till Irak.

Migrationsminister Tobias Billström anser att Migrationsverket och domstolarna har fattat rätt beslut efter Europadomstolen för mänskliga rättigheters beslut igår att avslå ansökningarna om inhibition från de utvisningshotade irakierna.

– Grunden till att olika länder i EU kommer till olika ställningstaganden handlar om att vi ännu inte har ett gemensamt europeiskt asylsystem, och därför kommer olika länder till olika ställningstaganden, säger migrationsminister Tobias Billström till Sveriges radio. 

Kvar på förvaret i Märsta finns 30-åriga Shabaz Saoudon, som ännu väntar på besked från Migrationsverket om sin framtid. Han berättar att stämningen var dyster på förvaret i natt och att många fruktade för sina liv.

– En av dem som har skickats iväg mådde riktigt dåligt. Han har arbetat med amerikansk militär i Irak och är dödshotad. Det är jättehemskt, säger Shabaz Saodon.

Men han säger att de aktioner som har genomförts har haft mycket betydelse för honom och de irakier som i dag ska ha utvisats.

– Det var det bästa jag har sett. De har gjort allt de har kunnat och en kille sa att det inte spelar någon roll om han dör imorgon när han har sett det här, hur mycket människor bryr sig och står upp för oss, säger han.

Och enligt Sandra Ahlqvist slutar det inte här.

– Vi kommer att fortsätta att protestera och försöka ha fortsatt kontakt med dem som återvänder. Det handlar om allt, att skicka brev till Billström och andra politiker och genomföra manifestationer och aktioner. Ju fler som får reda på hur det går till, desto lättare är det att genomföra och få stopp på det här folkrättsvidriga agerandet. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu