”Vi hoppas att politiker tar till sig det som sker” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Vi hoppas att politiker tar till sig det som sker”

På tisdagsmorgonen greps 70 av aktivisterna som sedan i lördags försökt hindra polisen att föra ut tre utvisningshotade irakier från förvaret i Kållered. Polisen skulle transportera irakierna till Arlanda i Stockholm, där ett deportationsplan till Irak avgår på onsdag.

– Polisen dök upp redan klockan tre morgonen och vi var ungefär hundra personer på plats som ställde upp oss i armkrok för att förhindra avvisningstransporten. Det var en massiv insatsstyrka och enligt de uppgifterna jag har fått så är det ett 70-tal av aktivisterna som har gripits, säger Joel Timmerbacka, inom Aktion mot deportation.

Tidigare var de osäkra på om de tre irakierna fanns kvar i förvaret men nu har de fått bekräftat att de transporteras till Migrationsverkets flyktingförvar i Märsta.

– Det är klart att det känns förjävligt eftersom syftet var att hindra utvisningstransporten. Men samtidigt känns det bra eftersom det har varit en så stor uppslutning av folk. Och kampanjen kommer fortsätta så länge utvisningen till Irak pågår.

 

I morgon planeras en manifestation i Göteborg och Joel Timmerbacka har även hört att någonting liknande planeras vid Migrationsverkets förvar i Märsta, Stockholm.

– Alla irakier har ansökt om inhibition hos Europadomstolen, men de är överhopade av ärenden så de kommer inte hinna titta på dem tills i morgon. Då är det konstigt att man inte avvaktar med utvisningen tills de har kunnat fatta ett beslut. Nu hoppas vi naturligtvis på att politiker och Migrationsverket tar till sig det som sker.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu