Emma Missne, inledarskribent.

Inledare


Emma Missne
Fria Tidningen

Ska jägarna få utrota vargen?

Vargjakten är igång igen (och när detta läses kanske också avslutad). 20 av Sveriges ca 250 vargar ska skjutas. Efter ett intensivt arbete av jägarlobbyn inleddes för ett och ett halvt år sedan ett svart kapitel i den svenska djur- och naturvårdens historia. Då beslöt regeringen att tillåta licensjakt på den svenska utrotningshotade vargstammen. Under förra årets jakt gav 12 000 jägare sig ut efter 27 vargar, jakten fortsatte trots att kvoten var uppfylld, en kull årsvalpar lämnades föräldralösa, för många alfadjur sköts och vargar skadesköts (endast var tredje avlossat skott var dödande.) Nu är de igång igen.

Under förra året sköts ett 40-tal vargar legalt i Sverige (i licens- och skyddsjakt). Ytterligare ett 20-tal har dött. Därtill kommer den illegala jakten på varg som är omvittnat hög.

EU:s naturvårdslagstiftning kräver att vargstammen ska ha uppnått ”gynnsam bevarandestatus” innan någon sådan här typ av jakt kan bli aktuell. Dit är det långt för den svenska vargstammen. EU-kommissionen förväntades nyligen besluta om den anmälan av licensjakten som Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen, Världsnaturfonden och Djurskyddet Sverige gjort, men i sista stund skickade regeringen in nya inlagor och beslutet sköts upp. Men EU-kommissionen har riktat en rad kritiska frågor till Sverige. EU:s miljökommissionär Janez Potocnik skriver i ett brev till miljöminister Andreas Carlgren: ”Licensjakten på varg och planerna på inplantering av varg är oförenliga med EU:s regler för bevarande av rovdjur.” Ändå stoppade regeringen inte årets jakt.

Naturskyddsföreningen varnar för att rädslan för att hamna i EU-domstolen ska leda till en snabb utsättning av vargvalpar. Den utflyttning av vargvalpar från Svenska djurparker som planeras för att få in nya gener i vargstammen omges av frågetecken. Först tillåts en omfattande vargjakt och därefter utreds hur utflytt ska gå till. Brådskan att sätta ut vargvalpar motiveras uppenbarligen av det politiska dilemma regeringen satt sig i. Regeringen hävdar att det är möjligt att sätta ut valpar från djurparker redan till våren, utan att det finns något stöd för det påståendet. Naturskyddsföreningen menar att: ”Att forcera fram utsättning av vargar innebär inte bara att risken för ett misslyckande är stor. Det kan dessutom förvärra läget allvarligt, både biologiskt och socialt.”

Det finns ett starkt stöd för varg i Sverige. Ett stabilt och utbrett stöd bland såväl landsbygds- som storstadsbor. De mest negativa attityderna till varg innehas av stadsbor som har lite kontakt med landsbygden samt av jägarna.

När beslutet om licensjakt på varg togs tillgodosågs de krav som återfinns överst på jägarorganisationernas önskelista – mer vargjakt och en ytterst liten vargstam.

Så nyss som i början av sjuttiotalet var vargen nästan utrotad från hela den skandinaviska halvön. Ska landets jägarkår och regeringen få ta oss dit igen?

Fakta: 

Emmas får och miljöministern tycks ha samma inställning till vargar

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu