Vuxenhet vid sidan av normen | Fria.Nu
Emma Missne, inledarskribent.

Inledare


Moderskapsmyten

Fria Tidningen

Vuxenhet vid sidan av normen

Att få barn är en del av livet, ingenting vi förväntas besluta utan någonting som bara är. Som att det ligger något gott och nödvändigt i just det, skriver Emma Missne.

I veckan kunde vi på DN:s kultursida läsa Ann Heberleins reaktion på antologin Ingens mamma, som handlar om barnfrihet/vald barnlöshet och kom ut tidigare i vintras. Heberlein skriver: ”Föräldraskap handlar inte särskilt mycket om rationalitet. Det är naturligtvis totalt irrationellt att låta sin kropp och sitt liv invaderas av en främling som kommer att kräva, kräva, kräva och aldrig släppa taget. Det är idiotiskt att frivilligt välja oro, ofrihet och bundenhet. Det är skrämmande. Och det är modigt. Att välja att föda mina tre barn är det modigaste jag gjort, det största och det som jag är allra mest stolt över: Att jag är någons mamma.”

En antologi om att välja bort att få egna barn publiceras. En bok. En mikroskopisk droppe i havet av meningen-med-livet -är-att-reproducera-sig. Men det räcker, redan då måste normen försvaras.

Undersökningar visar att människor som väljer bort barn ses som omogna och egoistiska. Särskilt konstigt är det om människor som uppfattas som kvinnor inte vill ha barn. Frivilligt barnlösa kvinnor låtsas vara ofrivilligt barnlösa, för att det är lättare att bli accepterad då.

I en recension av Ingens mamma i Svenska Dagbladet skriver recensenten: ”Jag har ägnat mer tankekraft åt att fundera på vilken storlek jag ska ha på kavajen än vad jag gjorde åt beslutet att skaffa barn.” Att få barn är en del av livet, ingenting vi förväntas besluta utan någonting som bara är. Som att det ligger något gott och nödvändigt i just det. Att vi blir fler och fler och fler människor. Det känns inte som att vi vågar fråga oss varför.

Att bli vuxen görs så ofta synonymt med att bli förälder. Det är som att det finns ett sätt att vara vuxen på. Som att alla är, eller vill bli föräldrar. Som att ingen vågar prata om det, eller ifrågasätta varför. För det är så här vi alla förväntas leva våra liv. Oavsett om du lever i en enkönad eller flerkönad relation förväntas du vilja leva samma liv som alla andra. Många är strategierna för att inordna kvinnor i ett förtryckande samhällssystem. Moderskapsmyten är en av dem.

Trots att människor i den rika delen av världen med en resursslukande ohållbar livsstil blir fler och fler är det som att frågan om vad som blir konsekvenserna inte får ställas.

Förbundskaptenen för fotbollslandslaget Pia Sundhage sa nyligen i en intervju: ”Mitt bästa val är faktiskt att jag valde bort barn.” När hörde du någon som vågade säga det före henne?

Redaktören för Ingens mamma säger i en intervju: ”Du skulle bara veta hur många nej jag fått från skribenter som jag bad medverka. En del sa att det var en känslig fråga i deras familjer. Någon var rädd att bli utfrusen av vänner. Och detta handlar om folk som är vana vid offentlighet, och som tar ut svängarna mycket i olika sakfrågor annars.”

Men vi behöver våga prata om barn. Vi behöver sluta förutsätta att alla människor per definition ska vilja reproducera sig. Vi behöver våga ställa frågan: Varför vill du ha barn?

Fakta: 

Emma har fått nog av obegripliga friande våldtäktsdomar, denna gång i Lunds tingsrätt.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu