Fria Tidningen

Elitspelare i schack på Uppsala stadsbibliotek

Inför lördagen elitseriematch sitter medlemmarna i Upsala allmänna schacksällskap som på nålar. De ligger näst sist i tabellen och möter seriefyran Solna SS.

– Läget är ju så att vårt poängbehov är stort. I samband med arrangemanget öppnar vi även för allmänhetens intresse, säger Bo Nyberg, från arrangörsledet.

I dag lördag spelas en rad parallella schackpartier när elitserielagen Upsala ASS och Solna SS möts för att göra upp. Men syftet med arrrangemanget, som genomförs för tolfte året i rad, är även att tillgängliggöra spelet för allmänheten. Enligt arrangören Bo Nyberg, Upsala ASS, är intresset för schack varierande stort.

– Vi känner ju av nätspelen om vi säger så. Just nu håller vi exempelvis på med ett projekt som vi kallar Sckackfyran, där vi vänder oss till fjärdeklassare i kommunen.

Hur ser könsfördelningen ut?

– Den är tråkig. Vi har bara enstaka tjejer som spelar, fler bland de yngre. På de stora tävlingarna brukar det vara runt tio procent tjejer som deltar.

Varför är det så tror du?

– Det är väl lite av en läggningsfråga och det är en rätt tidskrävande hobby. Tittar man på Bridgens hus så är fördelningen den omvända. Så som samhället ser ut i dag kan kanske inte alla gå iväg en hel söndag som vi andra har gjort.

Bo Nyberg berättar även om projekt som syftar till att väcka intresse för sporten inom andra åldersintervall.

– En kollega försöker starta vad hon lite på skoj kallar tantschack. Men det är svårt att få igång vuxna nybörjare.

Han tror även att uppförsbacken för spelintresset delvis kan bero på att det är stillasittande. En av fördelarna menar han är att sporten är riktigt billig. Ett normalspel kan genom rätt kanaler fås för cirka 200 kronor.

– Ja, det är ju ett växande samhällsproblem, stillasittandet, vare sig det handlar om schack, datorer eller tv-tittande.

Dagens partier spelas parallellt av två åttamanna-lag. Maxtiden är satt till sex timmar.

Solna SS bildades genom en sammanslagning av Schackkamraterna Solna och Solna Schackklubb.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Sverige är inte moget för fundraising”

Förra året startade den ekonomiska föreningen Kulturhjältarna genom mångsysslaren Kent Wennman en fundraisingsajt som kallas hjärteprojektet. En plattform på nätet där kulturarbetare, finansiärer och publik kan mötas.

Uppsala Fria

Slottet och bruken får bidragen

Musiksvepet har stannat i Tierps kommun. Med små medel för föreningar att söka och med sommarstängda fritidsgårdar, blir sommaren lång och tyst för Tierps unga.

Fria Tidningen

Mycket Balkan denna sommar

Denna vecka stannar Uppsala Fria och tittar lite på musikutbudet i Uppsala kommun. Sommarscenen Parksnäckan i Stadsträdgården drivs från i år helt och hållet av Kulturhjältarna. Dock kvarstår den ordinarie programverksamheten.

Fria Tidningen

Reaktion mot främlingsfientlighet

På 90 minuter och med en ensemble på 18 elever från Livets ords kristna gymnasium hoppas teaterläraren Janya Cambronero skapa en ökad förståelse förflyktingproblematiken.

– Jag vill på det här viset ge dem en röst och en möjlighet att berätta sin berättelse, säger hon.

Fria Tidningen

Tankeväckande färgmissbruk till salu

Jag är född i Stockholm 1948 men har bott i Uppsala i många år. Somrarna brukar jag tillbringa i Orbaden, som ligger i Hälsingland, där ”morrötterna” finns. Så inleder Hågabybon Margareta Fundelius sin presentation inför utställningen Till salu på Galleri 1 i Uppsala.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu