Fria Tidningen

Slottet och bruken får bidragen

Musiksvepet har stannat i Tierps kommun. Med små medel för föreningar att söka och med sommarstängda fritidsgårdar, blir sommaren lång och tyst för Tierps unga.

De fyra konserterna på Örbyhus slott, de årliga arrangemangen på bruken i kommunen samt kyrkans olika aktiviteter sammanfattar i stort sommarutbudet för kommuninvånarna i Tierp.

– Många lockas även från Uppsala till Örbyhus. Även Lövsta bruk handlar om turism i hög utsträckning, säger Ulrika Eriksson, kultursekreterare i kommunen.

Artister som gästat slottet de senaste åren är bland annat Barbara Hendricks, Anne Sofie von Otter samt Malena Ernman, samtliga ägnar sig åt opera och operett. I år har man bland andra bjudit in Stråkensemblen Camerata de Lausanne från Schweiz och Romeo- och Juliakören från Dramaten, medan man på Lövsta bruk ägnar sig åt teman som Jussi – 100 år och Operakompott. Som huvudarrangör för konserterna i Örbyhus står Föreningen Kultur vid Örbyhus slott medan det är Stiftelsen Leufsta som sköter ruljansen på Lövsta bruk.

För dem som inte vill lyssna på kyrkomusik, opera eller folkmusik, är sommarutbudet i övrigt snudd på befintligt. Detta kan enligt Ulrika Eriksson bero på att kommunens musikarrangemang för unga löper parallellt med skolåret då fritidsgårdarna är öppna. Samt det faktum att den sammanlagda sökbara föreningsbudgeten för musikarrangemang är satt till 50 000 kronor för hela året. Av dessa medel läggs den en realtivt stor del på de årliga konserterna på Örbyhus slott.

– Ja, det är den dystra verkligheten. Vi har ju en hel del återkommande arrangemang av hög klass medan det är lite tunt för ungdomar, konstaterar Ulrika Eriksson.

Men, menar Ulrika Eriksson, pengarna fördelas utifrån att arrangemangen ska komma flera till del och vara spridda geografiskt.

Elin Hedlund Eriksson är 16 år och bor i Hjälmunge i Tierps kommun. Hon instämmer i att det saknas en hel del för unga i musikväg.

– Gäller det att lyssna på konserter, får man ju åka till ett ställe där det finns några. Oftast Stockholm eller man måste i alla fall till Uppsala. Jag tycker att det är jättekul att gå men det är rätt dyrt och därför blir det inte så ofta.

Vid närmare eftertanke kan hon bara komma på de spelningar som den Kommunala musikskolan har, ett par årliga spelningar på Möbeln i Tierp samt glesa besök av DJ:s i Karlholm som initieras av privatpersoner.

– Bor man i Hållnäs måste man beställa busstaxi, och när den slutar gå – vilket den gör rätt tidigt – finns bara vanlig taxi eller så måste man få skjuts.

– Det skulle ju vara roligt om det fanns mer i kommunen. När musikskolan spelar står det stolar uppställda på rader, så där går det ju inte att dansa.

Å andra sidan, gillar man det mer traditionella – finns hur mycket som helst att göra. Ett kommunbesök kan exempelvis göras i samband med Hållnäsveckan, Kamandagarna eller vid midsommar, dans runt stången figurerar på de allra flesta orter i kommunen. Eller varför inte lägga lite tid på exempelvis Tierp och Nathanaelskyrkans i arrangemang Musik i sommarkväll – För kärlekens skull eller Allsångsfest i Kungsgrund, där Svenska Missionskyrkan i Hållnäs-Skärplinge står för fiolerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Sverige är inte moget för fundraising”

Förra året startade den ekonomiska föreningen Kulturhjältarna genom mångsysslaren Kent Wennman en fundraisingsajt som kallas hjärteprojektet. En plattform på nätet där kulturarbetare, finansiärer och publik kan mötas.

Uppsala Fria

Mycket Balkan denna sommar

Denna vecka stannar Uppsala Fria och tittar lite på musikutbudet i Uppsala kommun. Sommarscenen Parksnäckan i Stadsträdgården drivs från i år helt och hållet av Kulturhjältarna. Dock kvarstår den ordinarie programverksamheten.

Fria Tidningen

Reaktion mot främlingsfientlighet

På 90 minuter och med en ensemble på 18 elever från Livets ords kristna gymnasium hoppas teaterläraren Janya Cambronero skapa en ökad förståelse förflyktingproblematiken.

– Jag vill på det här viset ge dem en röst och en möjlighet att berätta sin berättelse, säger hon.

Fria Tidningen

Tankeväckande färgmissbruk till salu

Jag är född i Stockholm 1948 men har bott i Uppsala i många år. Somrarna brukar jag tillbringa i Orbaden, som ligger i Hälsingland, där ”morrötterna” finns. Så inleder Hågabybon Margareta Fundelius sin presentation inför utställningen Till salu på Galleri 1 i Uppsala.

Fria Tidningen

Murarna på Nordirland mer påtagliga än någonsin

Han besökte Nordirland första gången i slutet av 80-talet och blev tagen av problematiken. I höstas släppte författaren och folkhögskoleläraren , tillika Gottsundabon, Jan Pettersson ytterligare en bok på temat, den femte i ordningen, ”Murarna i Belfast”.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu