Uppsala Fria

”Sverige är inte moget för fundraising”

Förra året startade den ekonomiska föreningen Kulturhjältarna genom mångsysslaren Kent Wennman en fundraisingsajt som kallas hjärteprojektet. En plattform på nätet där kulturarbetare, finansiärer och publik kan mötas.

Tanken är att personer med genomtänkta kulturidéer presenterar dem på nätet och samtidigt äskar pengar via sina kontaktnät och sociala medier för att realisera dem. Men ger du pengar får du också något tillbaka. För närvarande ligger tre projekt på sajten, alla har skivsläpp som slutmål medan stödnivåerna varierar. För en dryg hundralapp kan du som stödperson tanka ner den färdiga skivan när den väl är släppt. Medan du för exempelvis 10 000 kronor även kan få en signerad platta, biljett till releasparty och en hemma hos-spelning live. Men det går oväntat trögt för några av projekten.

– Jag tror inte svenska folket är riktigt vana vid det här mellanläget; att ge och att få. De är vana att ge eller att få. Sedan krävs det en hel del av konstnärerna, det gäller verkligen att ta kontakt med hela sitt nätverk och sedan ha koll på och följa upp där det behövs, säger initiativtagaren Kent Wennman som även driver ett av projekten.

Trots envetet mailande och lobbande och sammanlagt 71 finansiärer som tillsammans bidragit med närmare 30 000 kronor, saknas drygt 20 000 kronor när fyra dagar av projekttiden återstår.

– Jag skickar skivan till tryck nästa vecka men har fått stå för nästan hela budgeten på nära 200 000 kronor själv. Sverige är inte moget för fundraising.

För Nanna Sveinsdóttir har det dock gått bättre. Med dryga månaden kvar av projekttiden har hennes 17 finansiärer bidragit med nästan hälften av de 100 000 kronor hon satt som mål.

– Just nu har det stannat av lite men jag ska be om att projekttiden förlängs, så ska jag ta tag i det där igen. Att jaga uppdrag och finansiärer är rätt jobbigt men det är en bra grej och jag hoppas att det ska ge tillräckligt mycket pengar för en fullängdare, säger hon

Hon har inte så bråttom fram med den första egna skivan, det har varit många beslut som har behövt mogna på vägen. Vid sidan av projektet pågår livet, som också det tar tid.

– Skivan blir på engelska och titelspåret heter Through my eyes. Shit, nu när jag säger det blir det sant, säger hon skrattar till nästan förskräckt. Kanske slänger jag in något svenskt spår också, vi får se.

Nanna Sveinsdóttir beskriver sin musik som dynamisk och uttrycksfull pop och med texterna i centrum: ”texten är jag”, säger hon. Hon skapar allt från helt avskalade arrangemang för piano och en röst till mer svulstiga, orkestrala lösningar.

– Jag är själv ingen bra pianist även om jag tycker att det ser väldigt snyggt ut på scen. Jag har för mycket av instrument i min röst och artisteriet något som upptar hela min kropp.

På pianot tar hon istället ut sina låtar, hon skriver både text och musik själv men jobbar även med andra musiker och artister som textförfattare. Senast skrev hon tillsammans med sin kusin ett bidrag till Melodifestivalen.

Hon är driven och med många järn i elden och har under sitt liv gått från rent skolat musikaliskt och andras låtar till eget material och ett skitigare ljud, helt självutlämnat och skörare. Med ett par år kvar till fyrtio, ger hon sig så på att försöka göra musiken till något som är på riktigt. Inte bara något som hon älskar och som alltid funnits där utan även något hon kan leva på.

Fundraising i sig är inte ”jättelätt” tycker hon men hon har valt att enbart satsa på företag och har försökt sätta ihop riktigt bra paket på olika stödnivåer för att verkligen kunna ge något tillbaka.

– Det är friare men tuffare, svårt att få ihop det. Men mina närmaste vänner stöttar mig på andra sätt och jag ville inte ragga på mina kompisar.

Fakta: 

<h2>Hjärteprojektet initierades av den ekonomiska föreningen Kulturhjältarna men i samarbete med IT-partner Audeo AB.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Social konst bygger gemenskap

I Houston har konstnärer och boende tillsammans upprustat det eftersatta Third Ward utan att det lett till gentrifiering. Kalle Brolin har träffat en av de medverkande i konstprojektet Project Row Houses, som pågått oavbrutet sedan 20 år tillbaka.

Fria Tidningen

Första soppköket på söndag

Initiativet Soppkök Uppsala startades i oktober och har hunnit med en klädinsamling före soppremiären som sker på Stortorget i Uppsala på söndag klockan elva.

Uppsala Fria

Slottet och bruken får bidragen

Musiksvepet har stannat i Tierps kommun. Med små medel för föreningar att söka och med sommarstängda fritidsgårdar, blir sommaren lång och tyst för Tierps unga.

Fria Tidningen

Mycket Balkan denna sommar

Denna vecka stannar Uppsala Fria och tittar lite på musikutbudet i Uppsala kommun. Sommarscenen Parksnäckan i Stadsträdgården drivs från i år helt och hållet av Kulturhjältarna. Dock kvarstår den ordinarie programverksamheten.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu