Fria Tidningen

Vargjakt trots EU-kritik

På lördag inleds årets licensjakt på varg, trots att EU-kommissionen har hotat att starta en rättslig process mot Sverige då jakten inte anses vara förenlig med EU:s mål för biologisk mångfald.

Speciellt ställer sig kommissionen frågande till att jakten sker innan åtgärder har vidtagits för att införa nya gener i stammen. ”Alla åtgärder som påverkar vargen i Sverige måste vara noggrant övervägda och ordentligt föreberedda innan de vidtas i syfte att förhindra negativ inverkan på populationen”, skriver miljökommissionär Janez Potocnik i ett pressmeddelande.

Miljöminister Andreas Carlgren skriver på måndagen på DN debatt att jakten inte hotar bevarandestatusen, och att regeringen välkomnar ett samarbete med kommissionen.

”Vi har redan från början varit helt inställda på att uppfylla våra europeiska förpliktelser”, skriver Andreas Carlgren i debattartikel

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Vaga” svar från regeringen om vargjakt

I veckan svarade regeringen på EU-kommissionens frågor om den svenska vargjakten. Men Naturskyddsföreningen, som är en av organisationerna som anmälde vargjakten till EU i våras, är missnöjd med regeringens svar.

Fria Tidningen

EU-kommissionen ifrågasätter vargjakt

EU-kommissionen ställer i ett brev till svenska regeringen 22 skarpa frågor om licensjakten på varg. Kommissionen undrar bland annat vilken vetenskaplig grund regeringen har för att sätta gränsen för antalet vargar i landet till 210.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu