Fria Tidningen

Valfångstförhandlingarna strandade

Förhandlingarna kring de nya reglerna för valfångst bröt på onsdagen samman. Förslaget att häva förbudet mot valfångst, och istället tillåta en begränsad jakt för Japan, Norge och Island under en prövotid på tio år föll därmed. Samtidigt skulle Internationella valfångstkommissionen, IWC, överta kontrollen över jakten.

De stora stötefrågorna gällde fångstkvoternas storlek, om handel med valkött ska vara tillåten eller inte och om jakt kan tillåtas i valreservatet kring Antarktis. Japan, som jagar i reservatet, kommer inte att sluta med det.

I och med sammanbrottet för förhandlingarna består valfångstförbudet i minst ett år, och Japan, Norge och Island fortsätter att fånga val av ”vetenskapliga skäl”. Sedan 1986 har Japan dödat 9 409 valar i vattnen runt Antarktis.

– Är det någon plats på jorden där valarna ska vara skyddade är det i Södra Oceanen. Ansvaret för att se till att valfångst inte bedrivs där ligger hos medlemsländerna inom IWC. Trots det vill den svenska miljöministern att kommersiell valfångst öppnas upp där, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF, i ett uttalande.

Men miljöminister Andreas Carlgren (C) har svårt att förstå kritiken.

– Vi vill också ha ett säkert förbud mot vetenskaplig fångst. Vi vill ha säkra garantier mot kommersiell fångst, och vi vill att jakten i Antarktis minskas till noll valar under tioårsperioden, sade han enligt TT.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vargjakt trots EU-kritik

På lördag inleds årets licensjakt på varg, trots att EU-kommissionen har hotat att starta en rättslig process mot Sverige då jakten inte anses vara förenlig med EU:s mål för biologisk mångfald.

Fria Tidningen

”Vaga” svar från regeringen om vargjakt

I veckan svarade regeringen på EU-kommissionens frågor om den svenska vargjakten. Men Naturskyddsföreningen, som är en av organisationerna som anmälde vargjakten till EU i våras, är missnöjd med regeringens svar.

Fria Tidningen

EU-kommissionen ifrågasätter vargjakt

EU-kommissionen ställer i ett brev till svenska regeringen 22 skarpa frågor om licensjakten på varg. Kommissionen undrar bland annat vilken vetenskaplig grund regeringen har för att sätta gränsen för antalet vargar i landet till 210.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu