Göteborgs Fria

Backas hemtjänst sämst i test

Hemtjänsten i Backa på Hisingen har mycket kvar att förbättra. Det visar Socialstyrelsens nationella undersökning där man frågat äldre hur bra de trivs med sin hemtjänst. Av alla kommuner och stadsdelar i landet hamnade hemtjänsten i Backa sist.

Pensionärer som har hemtjänst eller bor på äldreboende har fått sätta betyg på bland annat trivsel, maten, sociala aktiviteter och trygghet i sitt boende. En postenkät har gått ut till 86580 personer i hela landet som har hemtjänst. 70 procent har svarat. Totalt har hela landets hemtjänst fått ett genomsnittligt betyg på 75 på en skala mellan 1-100.

Göteborg fick överlag lågt betyg jämfört med hela riket. Av 21 undersökta stadsdelar ligger 15 under rikssnittet. Sämst betyg fick Backas hemtjänst som hamnade sist i hela landet på 62 poäng.

– Vi har gjort en omorganisation där vi skapade större arbetslag för att vinna stordriftsfördelar som en flexiblare personalstyrka. Det har tyvärr slagit mot de mjuka värdena som den trygghet det ger att det ofta är samma personer ur personalen som kommer, säger Annika Ljung, enhetschef för en del av hemtjänsten i Backa.

Men allt går inte att skylla på omorganisationen säger hon. Förutsättningarna för personalen att göra ett riktigt bra jobb har inte varit optimala enligt Annika Ljung.

– Vi har fått låga betyg på bland annat maten. Det beror säkert på att vi i december fick sluta att servera varm mat. Nu serveras kall mat som levereras en gång i veckan och där brukarna får hjälp med att värma maten. Många saknar nog den varma maten, säger hon.

Lägst betyg fick Backa när det gäller information. I enkäten ställs frågor som hur nöjd brukaren är med information kring förändringar, tillexempel byte av personal, ändrade tider för hjälp eller besök på sjukhus samt information om vilken hjälp man ska få när personalen kommer.

– Här måste vi ta till oss kritiken och kanske besöka och lära oss av andra kommuner som har fått bättre betyg. Det är uppenbart att vi behöver nya strategier för att förbättra det här, säger Annika Ljung.

Hon tror dock att hemtjänsten i Backa kommer att få bättre betyg framöver. Under året har man jobbat med flera olika projekt i försök att förbättra verksamheten. Bland annat testar man sedan september i år med att se till de äldre med hjälp av kameror i hemmen. Övervakningskamerorna används som ett komplement till tillsynsverksamheten och i stället för att göra ett sent hembesök tittar man till personen genom kameran. Totalt är det fyra personer som har tackat ja till att ha en kamera i sitt hem. Oftast är kameran riktad mot sängen så att man ser att personen ligger kvar i sin säng, förklarar Annika Ljung.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu