Fria Tidningen

”Sverige bryter mot mänskliga rättigheterna om planet avgår”

I dag, onsdag, går ett flygplan med 31 irakiska flyktingar från Sverige till Bagdad. Det trots att Europadomstolen för mänskliga rättigheter har uppmanat Sverige att stoppa utvisningen till Irak. Juristen Caroline Åkesson menar att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna om planet avgår.

I oktober uppmanade Europadomstolen för mänskliga rättigheter att Sverige tillfälligt skulle stoppa utvisningen av asylsökande irakier tills de utrett färdigt om det bryter mot de mänskliga rättigheterna. Förra veckan meddelade Migrationsverket att det inte blir något generellt utvisningsstopp. Istället kan de personer som själva kontaktar Europadomstolen få inhibition därifrån – ett beslut som Europadomstolen meddelade i ett brev till regeringen redan i oktober, men som inte har nått fram till de som hotas att tvångsutvisas, enligt asyl- och människorättsorganisationer.

– Migrationsverket har undanhållit informationen. De har vägrat lägga ut det här på hemsidan att möjligheten finns att få stanna om man ansöker till Europadomstolen, säger Gerd Pettersson, aktiv inom asylrörelsen.

Hon berättar att hon har jobbat nästan dygnet runt den senaste veckan. Tiden har gått till att informera alla irakiska asylsökande som fått avslag om att de kan ansöka om tillfälligt stopp av utvisningen, så kallad inhibition. Enligt henne handlar det om uppåt 100 personer som hittills har kontaktat Europadomstolen.

– Vi har försökt sprida den här informationen och organisera oss över hela landet. Frivilligorganisationerna och kyrkorna försöker få tag på alla irakier i Sverige som har fått avslag på sin asylansökan, säger hon.

Caroline Åkesson, jurist på Hellborgs juridiska byrå, riktar skarp kritik mot Sverige. Hon har själv begärt att hennes klient inte ska utvisas men trots att Europadomstolen har registrerat ärendet vägrar både Migrationsverket och polismyndigheten att ställa in verkställigheten. Hon menar att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna om planet avgår på onsdag.

– Det här innebär att Sverige förgriper sig på de mänskliga rättigheterna, ett brott mot svensk lag, som en myndighet nu planerar att bryta mot. Konsekvenserna blir att många åker tillbaka till döden. De som har turen eller oturen att inte dödas får leva ett liv i ständig fruktan, säger hon.

Enligt Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, är bedömningen att det inte har skett någon generell försämring av säkerheten i landet och att det därför inte är aktuellt med ett generellt utvisningsstopp.

– Det är en radikal förbättring om man jämför med 2007. Det som har försämrats är situationen för minoritetsgrupper, där vi följer utvecklingen. Förra året fick 25 procent stanna men efter december har siffran fördubblats och i dag är det ungefär hälften som får asyl av de irakiska asylsökande. De som får avslag är de som inte har något skyddsbehov. Det är en fortsatt svår situation i Irak men det är fortfarande individuell prövning som gäller, säger han.

Han säger också att det inte hör till myndighetens uppdrag att gå ut med rådgivande information om hur enskilda personer kan agera.

– Vi har gått ut på hemsidan och informerat om situationen. Vi har också deltagit flitigt i medier och berättat vad som gäller och samarbetat med frivilligorganisationer. Men vi går inte ut med enskild rådgivning, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu