Göteborgs Fria

Tyst om djurrätt och demokrati

Anneli Hulthén (S) uppmärksammades när hon cyklade från Göteborg till Stockholm. Men i partiets valmanifest finns inga satsningar på cykeltrafiken. Andra frågor som flera av Göteborgs partier prioriterat bort är djurrätt, tillgänglighet och demokrati visar FRIA:s granskning av partiernas valmanifest.

ANALYS: PARTIERNAS VALLÖFTEN

Demokrati  

Givetvis driver alla partier fler frågor än vad som finns med i valmanifesten, men de visar tydligt vad partierna ser som viktigast. Dit hör inte demokrati och deltagande. Varken Alliansen, S, V eller SD nämner något om hur göteborgarnas inflytande över politiken kan utvecklas. F! är ett undantag, då de lät väljarna rösta fram vilka frågor som skulle drivas i valet. Något som kan tolkas som ökad demokrati är att Miljöpartiet vill att elever ska ha inflytande över sin studiesituation.


Frihet och mångkultur

Ordet frihet används från både höger och vänster. Alliansen förespråkar valfrihet som ska omfatta skola, vård och äldreomsorg. Även MP vill öka valfriheten inom äldreomsorgen, och hoppas på fler kooperativ. V vänder på begreppet och menar att frihet inte är att kunna välja mellan olika företag, utan en fungerande välfärd. 

För Alliansen gäller valfriheten dock inte alla områden. Vissa kulturyttringar bör förbjudas, med löftet att all graffiti ska tas bort inom 24 timmar. MP kontrar med att totalförbudet mot graffiti ska upphävas och att lagliga plank ska införas. MP tar också upp frihet i form av rätten att slippa bli dokumenterad på allmän plats och V i form av att sex timmars arbetsdagar kan ge mer fritid. 

Frihet kan också vara möjligheten att röra sig fritt i staden, utan att stoppas av exempelvis hinder eller hatbrott. F! är det enda partiet som nämner hatbrott, och de vill att polisen inrättar en hatbrottsenhet. F! vill också arbeta mot rasism och synliggöra asylsökande kvinnors situation. MP är det enda partiet som nämner hbt-personer och de vill att ledande personer inom kommunen ska hbt-utbildas. MP vill också öka integrationen genom fler mötesplatser över kulturgränser i staden och Vänsterpartiet vill att papperslösa ska få plugga.

Sverigedemokraterna vill i stället begränsa invandringen och stoppa moskén på Hisingen.Det är endast Alliansen och MP som tar upp fri rörlighet i form av tillgänglighet i sina valmanifest. Alliansen vill "öka" tillgängligheten medan MP skriver att "alla ska ha tillgång till det offentliga rummet."


Jämställdhet

På temat jämställdhet är det enda angränsande i Alliansens plattform att de vill förbättra skyddet för de som utsätts för våld i hemmet. Såväl F! som V har fokus på jämställdhet i sina plattformer. Båda partierna vill öka stödet till kvinno- och tjejjourer, ge dem som arbetar ofrivillig deltid fasta heltidsjobb och höja kvinnors löner.

S vill att Göteborg ska vara ett föredöme när det gäller jämställdhet, men ger inga konkreta förslag på hur det ska gå till. MP vill ge mer stöd till kvinnojourerna och till kriscentra för män, att all personal inom skola och förskola ska jämställdhetsutbildas och satsa lika mycket på flickors och pojkars idrottande.


Fördelning

Att omfördela resurser och minska orättvisor baserade på klass – även om just det ordet inte används – nämns av Alliansen, S och V. S vill fortsätta med fördelningsmodellen där skolor i stadsdelar där föräldrar har lägre utbildningsnivå får mer pengar per elev och V vill bryta ner orättvisorna gällande arbetslöshet, hälsa, boendestandard, utbildning och inkomster.

Alliansen vill minska orättvisorna genom valfrihet, vårdnadsbidrag, kunskapsgaranti i skolan, fler villor på Hisingen och i Nordost och genom nya friköpsregler för tomträtter. MP nämner att det finns inkomstklyftor och att hyresrätter och bostadsrätter därför bör blandas, men inte något om omfördelning av resurser.


Miljö

På miljöområdet ger alla utom V vallöften. Alliansen vill minska utsläppen av gifter, koldioxid och skadliga partiklar genom resurssnålt byggande, energieffektiviseringar och miljövänliga bränslen inom kollektivtrafiken. De vill också locka fler att välja fötterna genom att skapa minst tre nya gångfartsgator om året och locka fler att resa kollektivt genom förbättrad framkomlighet och punktlighetet och genom enklare biljettsystem. 

S vill att var tredje göteborgare ska åka kollektivt år 2015, öka källsorteringen och att Göteborg ska ligga i täten när det gäller utveckling av energieffektivare transportsystem och stadsbyggnad. MP vill fördubbla kollektivresandet till år 2025, genom satsningar på spårväg och billigare resor. De vill också bygga en gång- och cykelbro mellan Hisingen och centrum och att tågtunneln Västlänken ska gå till Hisingen för att Marieholmstunneln ska bli onödig.F! vill att kommunen satsar på ekologisk och vegetarisk mat och ställer om till miljövänlig energiförsörjning. 


Djurrätt

Trots att flera skandaler inom djurindustrin avslöjats det senaste året är djurrätt ingen prioriterad fråga för något av de nio undersökta partierna. Djurens rättigheter nämns inte med ett ord.

Fakta: 

Så här gjordes analysen

• FRIA har undersökt de nio partier som fick flest andel röster i kommunvalet 2006: M, FP, KD, C, MP, SD, S, V och F! utifrån våra fokusområden: miljö, djurrätt, jämställdhet, demokrati, frihet, fördelning, fred och mångkulturella frågor.

• Materialet som granskats är Alliansens valplattform för Göteborg "Från ord till handling", MP:s  valmanifest för Göteborg "Modernisera Göteborg, SD:s "Tre anledningar till att göteborgarna väljer Sverigedemokraterna den 19 september", "Socialdemokraternas tio löften för möjligheternas Göteborg", V:s information om Val 2010 "Håll ihop välfärden" och "Jämställdhet på riktigt" och F!:s valfolder "Rösta på F!".

 

 

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oklart vilka som ska styra Göteborg

Efter 16 år med Socialdemokraterna vid makten kan Göteborgs politiska karta nu ritas om. MP har blivit vågmästare, Vägvalet, M och SD går framåt och en antirasistisk rörelse mobiliseras. Kommunpolitikexperterna Folke Johansson och Ylva Norén Bretzer analyserar valet.

Göteborgs Fria

"Valet förändrar inte systemet"

Soffliggaren betraktas ofta som lat och okunnig. Men Mandus Örarbäck är en av dem som krossar den bilden. Själv kommer han troligtvis att röstskolka imorgon – av politiska skäl.

Göteborgs Fria

Experten om röstskolkande

Stämmer fördomarna om röstskolkande? FRIA lät Stefan Dahlberg, som forskar om valdeltagande på Göteborgs Universitet, svara på några påståenden och frågor.

Göteborgs Fria

Trappstegen bort från hemlösheten

Vid förra valet, år 2006, användes den så kallade bostadstrappan för hemlösa. Stegvis, med krav och åtgärder, skulle de hemlösa klättra mot den egna bostaden.Trappmodellen och dess efterföljare med träningsboenden har mött kritik och vid årsskiftet införs en ny strategi: Bostad Först
Läs ävenSå vill politikerna stoppa hemlösheten 

Göteborgs Fria

Blockad av FP:s valstuga

Som en sympatiaktion för blockaden av Restaurang Berns i Stockholm blockerade 20-30 personer i dag Folkpartiets valstuga på Kungsportsplatsen.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu