Tyst demo i pälsindustrins hjärta | Fria.Nu
Fria Tidningen

Tyst demo i pälsindustrins hjärta

På lördagen deltog ungefär 450 personer i en tyst pälsdjursdemonstration i Sölvesborg, där hälften av landets minkfarmer ligger. Camilla Björkbom, ordförande i Djurens rätt, tycker det är viktigt att fortsätta uppmärksamma frågan om ett förbud.

På lördagen anordnade Djurens rätt och Djurrättsalliansen en stor pälsdjursdemonstration i Sölvesborg. Ungefär 450 personer deltog i demonstrationståget genom Listerlandet, där hälften av landets pälsdjursfarmer ligger.

– Vi höll en tyst demonstration för att inte störa djuren. Det var mycket folk som gick ut och tittade, både minkfarmare och vanligt folk, säger Camilla Björkbom, ordförande i Djurens rätt.

Förutom folk från Blekinge, Stockholm och Göteborg deltog också personer från Finland och Danmark.

– Meningen är att fortsätta att trycka på för att få igenom ett förbud, säger Camilla Björkbom.

I mitten av augusti gjorde Jordbruksverket en snabbgranskning av minkfarmerna. 40 procent av farmerna granskades men Jordbrukverket slog fast att bilden, som media beskrivit om utbredd vanvård, inte stämmer.

Men Camilla Björkbom är skeptisk.

– Delvis handlar det om när och hur kontrollerna genomförs och hur mycket tid man lägger på kontrollerna. Men det som är intressant är att de kan konstatera att det inte råder några allvarliga missförhållanden men samtidigt kan visa att många av farmerna ändå inte sköter sig, säger hon.

Jordbruksverket kom fram till att 3 av de 40 gårdarna hade så allvarliga brister att de behöver följas upp, 35 stycken hade för små och dåliga burar, 11 saknade tillstånd att bedriva minkuppfödning och 14 gårdar journalförde inte döda djur.

Demonstrationen avslutades utanför Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund, SPR.

Men Jörgen Martinsson, vd för förbundet, har ingenting emot demonstrationen.

– Det är den rättighet vi har att demonstrera och vi ska värna om yttrandefriheten. Sedan har vi olika uppfattning i sakfrågan. Demonstrationen fortlöpte utan några problem och det gick lugnt till och då är vi nöjda, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu