Egyptens blockad av Gaza fortsätter | Fria.Nu
Fria Tidningen

Egyptens blockad av Gaza fortsätter

Nästan två månader efter att Egypten meddelade att de skulle öppna gränsen till Gaza förblir gränsövergången vid Rafah nästan helt stängd.

– Rafah har bara öppnats för resenärer och viss medicinsk utrustning, säger Hatem el-Buluk, journalist bosatt i Al-Arish, 40 kilometer från gränsen.

– Allt annat, inklusive mat och byggmaterial, måste föras till gränsövergångar som kontrolleras av Israel.

Den 1 juni sa Egyptens president Hosni Mubarak att Rafah skulle öppnas för humanitär hjälp. Löftet kom en dag efter att israeliska kommandosoldater dödat nio personer ombord på fartyget Mavi Marmare som försökte ta humanitär hjälp till den belägrade Gazaremsan.

Sedan dess har 37 000 palestinier från Gaza korsat gränsen, enligt tjänstemän vid gränsen. Flertalet har varit studenter, personer i behov av sjukvård eller personer som arbetar utomlands. In- och utförseln av varor förblir dock kraftigt begränsad.

I mitten av juli anlände ett lybiskt skepp med 2000 ton humanitär hjälp i Al-Arish, efter att ha förhindrats att färdas direkt till Gaza av den israeliska flottan. 700 ton medicinsk utrustning släpptes in genom Rafah, men resten av lasten fick transporteras till Israel.

Flera försök i juni av egyptiska oppositionsgrupper att leverera nödhjälp till Gaza möttes av samma sak: medicinsk utrustning fick tas in genom Rafah, medan allt annat måste föras till Israel-kontrollerade gränsövergångar.

– Vi försökte verkligen få hela lasten genom Rafah, men myndigheternas var fast beslutna i sin vägran, säger Hamdi Hassan, parlamentsledamot för Muslimska brödraskapet som följde med en sådan hjälpkonvoj.

Israel stängde sina sex gränsövergångar till Gaza efter att Hamas vann det palestinska valet i januari 2006. Egypten gjorde detsamma 2007 och har insisterat på att gränsen bara kan öppnas under ett avtal från 2005 mellan Israel, palestinska myndigheten och EU, som säger att palestinska myndigheten ska kontrollera den palestinska sidan av gränsen och att observatörer från EU ska vara närvarande.

– Men det faktum att Egypten nu delvis har öppnat gränsen bevisar att man kan öppna den helt, om bara den politiska viljan finns, säger journalisten Hatem al-Buluk.

Ibrahim Eissa, redaktör för den ledande oppositionstidningen Al-Doustour, anklagar i en ledartext regeringen för att implementera Israels politik genom att hålla övergången i Rafah stängd för mat och byggnadsmaterial. Behovet av det senare i Gaza har varit extra stort sedan Israels tre veckor långa bombningar i december 2008 och januari 2009, som förstörde mycket av områdets infrastruktur.

”Kairo kräver offentligt att Israel ska häva blockaden mot Gaza, samtidigt som man håller övergången i Rafah stängd”, påpekar Eissa.

Annons

Rekommenderade artiklar

Arabisk kvinnokamp i fortsatt motvind

Kvinnor har spelat en avgörande roll i upproren som svept över arabvärlden. Många har hoppats på en kvinnliga frigörelse men de konkreta förändringarna har uteblivit och nu hotar en backlash. Här är fyra kvinnor som fortsätter kampen.

Fria Tidningen

Egyptier vill sprida revolten till Gaza

Egyptens befolkning, nu befriade från den USA- och Israelallierade diktatorn Hosni Mubarak, hoppas på en mer Palestinavänlig egyptisk politik. Tusentals samlades i helgen för att visa solidaritet med palestinierna, men i söndags grep egyptiska säkerhetsstyrkor in och skadade hundratals.

Fria Tidningen

Blockaden av Gaza utmanas

Kravaller och skottlossning utbröt i onsdags efter en palestinsk protest mot en underjordisk barriär längs gränsen mellan Egypten och Gaza. Samtidigt har regimen i Kairo lagt krokben för den internationella hjälpkonvojen Viva Palestina – vars deltagare bokstavligen fick slå sig fram till Gaza.

Fria Tidningen

Blockaden mot Gaza skärper spänningar i Sinai

Årtionden av diskriminering och förtryck har skapat en explosiv situation på Sinai-halvön. Genom att stänga en viktig marknad för varor och tjänster har blockaden av Gaza förvärrat situationen ytterligare.

© 2020 Fria.Nu