Egyptier vill sprida revolten till Gaza | Fria.Nu
Fria Tidningen

Egyptier vill sprida revolten till Gaza

Egyptens befolkning, nu befriade från den USA- och Israelallierade diktatorn Hosni Mubarak, hoppas på en mer Palestinavänlig egyptisk politik. Tusentals samlades i helgen för att visa solidaritet med palestinierna, men i söndags grep egyptiska säkerhetsstyrkor in och skadade hundratals.

Sent på söndagskvällen skingrade egyptiska säkerhetsstyrkor de Palestinademonstranter som samlats utanför Israels ambassad i Kairo. Tårgas och gummikulor riktades mot folkmassan efter att en grupp aktivister tagit sig innanför militärens avspärrningar. Enligt vittnesmål användes även skarp ammunition. Det egyptiska hälsoministeriet bekräftade i måndags att 353 personer skadats vid händelsen, varav en har livshotande skador.

Nakba-demonstrationerna i Egypten inleddes under fredagen när tusentals demonstranter samlades på Tahrirtorget under parollen ”Enighet och ett fritt Palestina” och fortsatte i mindre skala utanför den israeliska ambassaden under lördagen och söndagen. Protesterna markerade minnet av Nakba, kriget år 1948 som följde grundandet av staten Israel och drev 700 000 palestinier på flykt. Egyptierna har länge motsatt sig den USA-allierade position som landet haft; nu, med president Mubarak avsatt, vädrar de morgonluft.

Demonstranterna på Tahrir skanderade slagord i välkänd revolutionsanda, men riktade också kritik mot Egyptens upprätthållande av blockaden av Gaza – som allvarligt försvårar livet i Gaza – och landets exportavtal av gas med Israel. För många unga egyptier är Palestina en självklar del av det arabiska upproret. Våren har bevisat att stora förändringar kan åstadkommas genom folkliga protester och med nyvunnet självförtroende uttryckte de unga Palestinademonstranterna att de varken tänker ge vika för en diktator som Mubarak eller huka under en stormakt som USA.

Flera egyptiska demonstrationskonvojer som planerat avfärd i riktning mot Gaza under helgen tvingades avbryta resan. Sedan i fredags råder inpasseringsförbud i Sinaiområdet och militären har upprättat vägspärrar vid huvudpassagerna över Suezkanalen. Efter hot om att demonstranter tänkt marschera till Gaza för att storma den stängda gränsen förbjöd egyptiska myndigheter alla Gazakonvojer och uppmanade bussbolag som hyr ut turistbussar att ställa in bokningar.

En konvoj med förnödenheter hindrades på lördagsmorgonen i staden Ismailia, 120 kilometer nordost om Kairo. Organisatören Abu Bakri Moussa förklarar via mobiltelefon för FRIA att de inte tänkt bryta sig igenom gränsen, utan har för avsikt att lämna över medicin och kläder till myndigheterna i Rafah.

– Vi kommer lasta av i Sinai och har vänt oss till röda halvmånen i hopp om att hitta ett gemensamt datum för leveransen.

Revolutionen i Egypten har inneburit ett antal ännu osäkra förändringar i landets förhållande till Israel. Ännu syns inga tecken på lättnader i den egyptiska blockaden mot Gaza. Men Egyptens tillfällige utrikesminister Nabil el-Arabi meddelade nyligen i en intervju med Tv-kanalen al-Jazeera att gränsen till Gaza kommer att öppnas permanent. Löftet möttes av hård kritik från Israel som menar att Hamas byggt upp en stark militärapparatur i Sinaiområdet, vilken kommer att stärkas om gränsen öppnas.

Samtidigt har ägaren av det egyptiska företaget Tycoon, Hussein Salem, åtalats för att ha sålt gas till Israel för belopp långt under marknadspriset. Det har gett vatten på kvarnen hos de kritiker i Egypten som länge har hävdat oegentligheter i gasaffärer med Israel. Egyptier har svårt att tolerera att Israel ska betala mindre än andra för egyptiska varor. Upprepade sabotage har den senaste månaden drabbat gasledningen som förser Jordanien och Israel.

Ett annat tecken på att Egyptens roll i regionen håller på att förändras är det försoningsavtal mellan Fatah och Hamas som nyligen undertecknades i Kairo. Avtalet som officiellt sätter punkt för fyra års splittring mellan de rivaliserande palestinska partierna möjliggjordes under egyptisk medling och banar väg för parlaments- och presidentval i det palestinska territoriet under nästa år.

I samband med avtalet beskyllde Israels premiärminister Benyamin Netanyahu Fatahledaren Mahmoud Abbas för att sabotera fredsprocessen och bana väg för terrorism. Amr Moussa, Arabförbundets generalsekreterare och möjlig presidentkandidat i Egypten menar tvärtom att försoningen möjliggör seriösa fredsavtal eftersom fredsförhandlingar utan Hamas kommer dömas ut som ickerepresentativa av ett stort antal palestinier.

Bland helgens demonstranter märks dock en tydlig skepsis mot allt vad förhandlingar heter. Efter över tio år av strandade fredsförhandlingar har många egyptier övergett tanken på att palestinierna kan sätta sig vid förhandlingsbordet och effektivt förhandla om sina rättigheter med Israel. Istället hoppas demonstranterna på att den arabiska revoltvågen ska slå över även i Palestina.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Brödraskapet och militären är del i kontrarevolutionen”

Muslimska brödraskapet utropar sig själva som segrare i det Egyptiska presidentvalet samtidigt som presidentposten har förlorat i betydelse. Militärrådet har säkrat greppet om landet, övertagit rätten att stifta lagar och utfärdat ett grundlagstillägg som garanterar fortsatt politisk makt. (Uppdaterad)

Fria Tidningen

Egypten väljer ny president

Egyptier går till presidentval med hopp om förändring. Många gläds över att för första gången kunna jämföra olika alternativ och öppet diskutera politik, men få tror att presidenten kan begränsa militärens makt.

Fria Tidningen

Demokratin hotas när Egyptens grundlag författas

I skuggan av presidentvalet fortsätter arbetet med att författa Egyptens kommande grundlag, men oenighet mellan islamister och liberaler hindrar processen. Militärrådet hotar med att själva författa grundlagen om inte parlamentet enas om ett förslag innan presidentvalet avslutas i juni.

Fria Tidningen

Arabisk kvinnokamp i fortsatt motvind

Kvinnor har spelat en avgörande roll i upproren som svept över arabvärlden. Många har hoppats på en kvinnliga frigörelse men de konkreta förändringarna har uteblivit och nu hotar en backlash. Här är fyra kvinnor som fortsätter kampen.

Fria Tidningen

Fotbollsfans intar Tahrirtorget

Fotbollsklubben Al Ahlys fans har intagit Befrielsetorget och driver nu protesterna mot Egyptens styrande militärråd. Sedan 74 personer dödades under en fotbollsmatch i hamnstaden Port Said i onsdags har protesterna återigen blossat upp i Kairo och skuld, politik och sport dominerar den offentliga debatten.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu