Fria Tidningen

Aktivisterna agerar där statscheferna bara pratar

Kommentar: Ship to Gaza eller Freedom flotilla satte fingret på det orimliga i Israels hållning gentemot Gaza och palestinierna och gjorde det som det internationella samfundet borde ha gjort: agerat.

Ingen har väl missat att FRIA:s krönikör och professorn i religionshistoria Mattias Gardell och idéhistorikern Edda Manga befann sig ombord på Mavi Marmara, det fartyg i Freedom flotilla på vilket den israeliska armén öppnade eld och dödade minst nio personer.

Den israeliska armén har pumpat ut versionen att de blev attackerade på Mavi Marmara, och att de dödade i självförsvar. Mattias Gardell bekräftar också att aktivisterna attackerade soldaterna, men han poängterar samtidigt att dödandet inte skedde i självförsvar.

– Israelerna begick överlagda mord, säger Mattias Gardell till TT.

När han landar på Arlanda på torsdagen berättar han att passagerarna på Mavi Marmara kände sig hotade av soldaterna, som förföljt dem under många timmar. När soldaterna bordade fartyget attackerade flera passagerare dem, misshandlade och avväpnade dem, för att slänga vapnen i havet och ta soldaterna till sjukstugan. Då fler soldater anlände och sköt gick Mattias Gardell till pressrummet, för att därifrån genom fartygets övervakningskameror se vad som hände.

Innan han kom dit såg han en person skjutas i pannan och dö, från pressrummet såg han ytterligare tre skjutas ihjäl.

– De sköts av kommandosoldater med lasersikten, två människor dödades med skott i pannan, det var en som sköts i bakhuvudet och en i bröstet.

Filmerna från journalisternas kameror och övervakningskamerorna är beslagtagna av armén.

– Det här bildmaterialet hoppas jag kommer att komma alla till del. Det var väldigt, väldigt tydligt vilka som var beväpnade och vilka inte, säger Mattias Gardell retoriskt.

Åtta av de nio som bekräftats döda är turkiska medborgare, och en amerikansk medborgare med turkiskt ursprung.

– Vi utsattes för en rent rasistisk behandling, säger Mattias Gardell. Jag är blond och blåögd, så jag blev förhållandevis väl behandlad.

Israel har gjort sig känt för att utan föregående rättsprocesser avrätta personer som betraktas som terrorister och som terroristledare. Författaren Henning Mankell och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) har vittnat om att soldaterna helt klart visste vilka de två var, och vem Dror Feiler var.

Det kan ge upphov till en del obehagliga frågor. Visste soldaterna till exempel redan när de klev ombord även vilka de som de dödade var, eller leddes de kanske av deras hudfärg? Leddes soldaterna enbart av de dödades agerande?

Frågan är nu vad Israels agerande kommer att leda till, särskilt med tanke på hur lamt omvärlden hittills reagerat mot israelernas söndertrasande av palestiniernas infrastrukturer, murbygget och attacken mot Gaza 2008-2009. Även om känslorna varit starka och fördömandena många så har det ännu inte hänt något konkret.

– Världen har stilla tigit när den kollektiva bestraffningen pågått, som den före detta israeliska medborgaren och konstnären Dror Feiler uttrycker sig på presskonferensen på Arlanda.

Vad aktivisterna nu gjort är att sätta fingret på det orimliga i Israels agerande. Hade det internationella samfundet gjort vad det för länge sedan borde ha gjort – agerat – skulle solidariska privatpersoner inte ha behövt offra sina liv för att försöka rädda ett annat folk.

Dror Feiler är säker på att Ship to Gaza är det enda sättet att hjälpa Gaza på.

– Vi kommer att lasta nya båtar med cement och andra saker som ska återuppbygga Gaza. Det är inget att våga, det är bara något man måste göra.

Samma sak säger Mattias Gardell.

– Jag kommer att åka igen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rödgröna efterlyste åtgärder i Gazadebatten

Vänsterpartiets Hans Linde och Socialdemokraternas Urban Ahlin krävde i måndagens debatt i riksdagen att Sverige efter Israels agerande mot Gazakonvojen nu agerar konkret och bland annat upphäver associationsavtalet mellan EU och Israel.

Fria Tidningen

”Varför gör Israel så här?”

Drygt 7 000 personer samlades på måndagskvällen på Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Ship to Gaza och fördöma den israeliska arméns attack mot konvojen.

Fria Tidningen

Attacken fördöms från många håll

De svenska protesterna mot attacken på Ship to Gazas freedom flotilla då upp till 16 personer miste livet är starka. De rödgröna fördömer agerandet och utanför israeliska ambassaden i Stockholm samlades tidigt på måndagsmorgonen ett 20-tal personer för att protestera.

Fria Tidningen

Armén ska stoppa Ship to Gaza

Israeliska armén kommer att stoppa de nio fartygen i Ship to Gaza-konvojen, arrestera passagerarna men föra lasten till Gaza. Det meddelade armén på onsdagen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu