Fria Tidningen

Rödgröna efterlyste åtgärder i Gazadebatten

Vänsterpartiets Hans Linde och Socialdemokraternas Urban Ahlin krävde i måndagens debatt i riksdagen att Sverige efter Israels agerande mot Gazakonvojen nu agerar konkret och bland annat upphäver associationsavtalet mellan EU och Israel.

–Det handlar inte om att vara vänster eller höger eller om att vara propalestinier eller proisrael, sade Hans Linde (V) när blockaden av Gaza och Israels agerande mot Fridomsflottiljen debatterades i riksdagen på Vänsterpartiets initiativ.

I debatten berömde samtliga riksdagspartier, inklusive Mehmet Kaplan (MP) som befann sig ombord på ett av de bordade fartygen, utrikesminister Carl Bildts (M) och regeringens agerande efter att Israel bordat fartygen i Gazakonvojen.

Samtliga partier var också överens om att blockaden av Gaza är mer eller mindre förkastlig.

– Den föder extremism och göder extremister. Den isolerar Israel och den förödmjukar och förnedrar också oskyldiga människor, sade Carl Bildt.

Sedan tog berömmet från de rödgröna slut.

– Världssamfundet har i grunden misslyckats med att häva blockaden. Uttalanden har gjorts och jag välkomnar dem, men det blir allt mer uppenbart att fördömanden inte räcker, sade Hans Linde (V).

Både han och Urban Ahlin (S) kräver att regeringen går till konkret handling.

– Vi måste ge vårt stöd till en undersökning och kräva att aktivisters och journalisters tillhörigheter lämnas tillbaka, och att de ansvariga ställs inför rätta. Sverige importerar varje år krigsmateriel från Israel. Det finns inget som hindrar oss här i dag att avbryta det samarbetet. Knappast skulle det isolera oss, Carl Bildt. Vi skulle kunna häva de handelsavtal som finns. Frågan är om den politiska viljan finns hos den borgerliga regeringen, sade Hans Linde.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill också att Sverige kallar hem den svenska militärattachén i Israel. Carl Bildt kritiserade de föreslagna åtgärderna.

– Jag tycker att det är futtig politik i en sådan här stor fråga, sade utrikesminister Carl Bildt (M), som vidhöll att Sveriges inslagna linje med agerande inom EU och FN är den enda väg som går att gå och att de rödgrönas politik skulle minimera Sveriges möjligheter att bidra till en lösning i Israel-Palestinafrågan.

–Det enda en sådan här politik skulle få som resultat är att Sverige isoleras och att ställa Sverige utanför möjligheterna att delta i skapandet av fredsarrangemang i regionen.

Carl Bildt sade också att Sverige just nu inte har något avtal för import av krigsmateriel från Israel.

Urban Ahlin och Hans Linde menade att Sverige måste se över associationsavtalet som finns mellan EU och Israel, där båda parter förbundit sig att respektera mänskliga rättigheter.

–Muren, kriget mot Gaza, ockupationer, ingenting av detta står i enighet med detta avtal. Vad är det som är så konstigt med att sätta sig ner och titta på det och säga att det är rimligt att man förlorar sina rättigheter när man bryter mot sina skyldigheter? sade Urban Ahlin.

Hans Linde påpekade att EU tidigare infört sanktioner mot bland annat Burma, Kongo, Moldavien och Vitryssland:

– Varför är det otänkbart att införa handelssanktioner mot just Israel?

Fakta: 

Associationsavtalet mellan EU och Israel har ingåtts bland annat för att underlätta för handel och bygger bland annat på att de:

”... beaktar den betydelse som parterna fäster vid principen om ekonomisk frihet och principerna för Förenta nationernas stadga, särskilt respekten för mänskliga rättigheter och demokrati, som utgör själva grunden för

associationsavtalet.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aktivisterna agerar där statscheferna bara pratar

Kommentar: Ship to Gaza eller Freedom flotilla satte fingret på det orimliga i Israels hållning gentemot Gaza och palestinierna och gjorde det som det internationella samfundet borde ha gjort: agerat.

Fria Tidningen

”Varför gör Israel så här?”

Drygt 7 000 personer samlades på måndagskvällen på Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Ship to Gaza och fördöma den israeliska arméns attack mot konvojen.

Fria Tidningen

Attacken fördöms från många håll

De svenska protesterna mot attacken på Ship to Gazas freedom flotilla då upp till 16 personer miste livet är starka. De rödgröna fördömer agerandet och utanför israeliska ambassaden i Stockholm samlades tidigt på måndagsmorgonen ett 20-tal personer för att protestera.

Fria Tidningen

Armén ska stoppa Ship to Gaza

Israeliska armén kommer att stoppa de nio fartygen i Ship to Gaza-konvojen, arrestera passagerarna men föra lasten till Gaza. Det meddelade armén på onsdagen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu