Fria Tidningen

Fortsatt kritik mot kartläggning av islamister

Regeringens uppdrag till Säkerhetspolisen om att kartlägga våldsbejakande radikal islamism får nu kritik av bland annat kriminologen Janne Flyghed. Han menar att det finns en risk för att uppdraget innebär en kartläggning av en minoritetsgrupps åsikter.

Fria Tidningen har tidigare skrivit om regeringens nya uppdrag till Säkerhetspolisen, Säpo, att sammanställa en rapport om förekomsten av radikal våldsbejakande radikal islamism i Sverige. Uppdraget är en uppföljning av den kritiserade Rosengårdsrapporten och har fått kritik för att vara ett utspel från regeringen för att fiska väljare bland främlingsfientliga. Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) som har beställt rapporten menar dock att det finns ett behov av att få en helhetsbild av situationen.

– Det finns indikationer, bland annat från Säkerhetspolisen, att personer rekryteras till våldsbejakande, radikal islamism i Sverige. Även om det inte är ett stort samhällsproblem, kan det få stora konsekvenser för enskilda personer, säger hon i ett uttalande.

Janne Flyghed, kriminolog på Stockholms universitet, ifrågasätter dock syftet med uppdraget.

– Det är märkligt att man ber säkerhetspolisen att göra ett sådant här uppdrag och att ministern lägger sig i deras arbete. De arbetar ju redan inom det här området. Det måste ju innebära att de undervärderar deras arbete, säger han.

Även han tror att det kan handla om att fiska väljare.

– Det finns flera skäl till att de kan tänkas göra det här. Det handlar antagligen om en politisk symbolhantering nu när det är valår. De hoppas vinna röster på att visa att de arbetar inom det området.

Han menar att det finns vissa faror med uppdraget. Som att muslimer i allmänhet kan känna sig bevakade och kränkta och att det finns risk att uppdraget blir en kartläggning av en minoritetsgrupps åsikter.

Men Nyamko Sabuni menar att Janne Flyghed blandar ihop begreppen.

– Jag beklagar djupt att människor med den position och utbildning de har så lättvindigt blandar ihop muslimer och islamister. Är det något vi försöker göra i debatten är det att skilja dem åt, säger hon till Svenska Dagbladet.

Hon tar också upp den rapport som Säpo tidigare lämnat till regeringen om våldsam politisk extremism, som inte fick någon kritik.

– Vi kartlägger inte enskilda personer. Vi kartlägger inte muslimer utan miljöer med våldsbejakande radikal islamism.

Men Janne Flyghed menar att man inte kan jämföra den tidigare rapporten med det nuvarande uppdraget.

– Det är en helt annan sak. Då tittade man på brottsligheten men det här uppdraget innebär att kartlägga en minoritetsgrupps åsikter och åskådningar.

Mattias Lindholm, pressekreterare hos Säpo, känner till kritiken mot uppdraget.

– Nu är saken den att Sabuni har gått ut och bemött den här kritiken, och det är ju en debatt som framför allt hamnar på politisk nivå. Så vi har valt att inte gå ut och bemöta den här kritiken än. När vi får ett uppdrag från regeringen så kommer vi att utföra det, men jag kan inte svara på hur vi kommer att utföra det, säger han.

Att det dock inte blir någon kartläggning av minoritetsgruppers åsikter är han säker på.

– Det har diskuterats mycket om islamism som tolkningsbegrepp, men det är olyckligt om man inte kan tala om själva innehållet. Vi talar om våldsbejakande radikal islamism, och att övervaka islamism hamnar inte inom vårt uppdrag. Vi kommer att rikta in oss på brottsligheten, och jag kan inte tänka mig att vi skriver en rapport till regeringen utan en noggrann avgränsning av området.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu