Uppsala Fria

Ungdomsförbund får inte besöka gymnasieskolor

Inför valet vill Uppsalas rektorer inte släppa in Sverigedemokratisk ungdom på stadens gymnasieskolor. För att undvika anklagelser om åsiktsdiskriminering har samtliga ungdomsförbund utestängts. Något som väcker protester.

I vanliga fall är de politiska konkurrenter. Men en uppgörelse bland rektorerna på Uppsalas gymnasieskolor har fått partiernas ungdomsförbund att enas över blockgränserna. Förbunden ska inte få besöka skolorna, annat än vid debatter, och protesterar nu gemensamt mot beslutet.

– Eleverna får inte chansen att ta del av politisk information, säger Miro Anter, ordförande för Ung vänster i Uppsala län. Det är särskilt problematiskt nu när det är valår och antalet förstagångsväljare är rekordstort. Jag är övertygad om att ungdomar har lättare att bli intresserade av politik om de möter andra ungdomar än om de möter några gubbar och tanter.

Han får medhåll av Alexandra Braf, ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet i Uppsala län.

– Jag tror framför allt att det är dåligt för eleverna, säger hon. I och med att man inte får träffa politikerna och ställa frågor blir det svårare att ta död på vissa fördomar man kanske har. Man kan inte sätta sig in i vad ungdomsförbunden står för eller varför det är så viktigt att sätta sig in i politiken.

Bakgrunden till den överenskommelse rektorerna träffat är en händelse i juni, då Rosendalsskolan anordnade en debatt inför Europaparlamentsvalet. Ungdomsförbunden för samtliga partier som sitter i EU-parlamentet deltog, men Sverigedemokratisk ungdom, SDU, utestängdes med motiveringen att moderpartiet saknade representation.

SDU svarade med att anmäla skolans rektor till Justitieombudsmannen, JO, och i väntan på att myndigheten ska meddela resultatet av sin utredning har rektorerna nu enats om att utestänga samtliga ungdomsförbund. Men beslutet upprör riksdagspartiernas ungdomsförbund, som har riktat en gemensam protest till kommunen.

Men Kajsa Wejryd, gymnasiechef på Uppsala kommun, poängterar att det är rektorerna själva som ansvarar för verksamheten på skolorna.

– Det rektorerna har sagt är att de inte vill ha bokbord, de är oroliga för ordningen när det inte finns personal runt omkring. Men det är bra om skolorna släpper in partierna på sina villkor, när det passar. Vi är ju medvetna om att det finns rekordmånga förstagångsväljare och att de befinner sig i en viktig ålder.

Men anledningen till att alla ungdomsförbund stängs ute är att rektorerna inte vill ha SDU på besök?

– Det kan man säga, det är därför vi ligger lågt just nu i väntan på JO:s utredning.

Ung vänsters Miro Anter anser dock att beslutet om att utestänga samtliga ungdomsförbund är omotiverat.

– Det är inte diskriminering att släppa in alla riksdagspartiers ungdomsförbund, någonstans måste man dra gränsen, och Sverigedemokraterna sitter inte i riksdagen.

Men Sverigedemokraterna är representerade i Uppsala kommun?

– Om de absolut vill utgå från kommunfullmäktige tycker vi att det är bättre att låta alla partierna informera än att inte låta något göra det, annars hindrar man just eleverna i Uppsala från att få ta del av den här informationen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu