Fria Tidningen

Protester mot barnavvisningar till Malta

Migrationsverket i Malmö planerar att utvisa en grupp på minst fem ensamkommande flyktingbarn till Malta där de tidigare sökt asyl. Malta är ökänt för att sätta flyktingar i interneringsläger under omänskliga och hälsofarliga förhållanden.

Flera av barnen som nu ska avvisas till Malta har flytt från krigets Somalia där de hotats av tvångsrekrytering till islamistgerillan al-Shabab. På Malta har flera av barnen tillbringat en längre tid i militärfängelse.

– Jag blir hellre skickad till Somalia och skjuten av en kula än skickad tillbaka till Malta, säger ett av barnen till Asylgruppen i Malmö som varit i kontakt med flyktingarna.

Migrationsverket hänvisar till Dublinförordningen som säger att en asylsökandes skäl ska prövas i det första landet man anlänt till i Europa. På fredagen skulle Migrationsverket ta ställning till om man ska göra undantag från regeln och upphöra med utvisningar till Malta. Oavsett beslut då ska man utvisa de ensamkommande flyktingbarnen.

På fredagen höll Asylgruppen i Malmö en manifestation för att protestera mot utvisningsbeslutet.

– De kommer att sättas i förvar och de här förvaren är fruktansvärda, det är jävligt skitigt och hemskt, säger Maria Svensson från Asylgruppen i Malmö. Det är många barn som vittnar om att de blivit misshandlade av personal och andra intagna. Man får hållas där väldigt länge. En kille har suttit där i 6-7 månader. Det är nog det som kommer att hända om de utvisas.

Asylgruppen i Malmö är starkt kritisk till att Migrationsverket vill avvisa barnen trots att riktlinjerna om Malta kan ändras.

– Migrationsverket håller på att jobba med ett förslag om att inte utvisa till Malta. De har inte gått ut med att de ska utvisa de här barnen, utan det är något som vi har fått reda på genom källor. Jag tänker att de vill göra det här in i det sista innan det här förslaget har gått igenom.

– Vi tycker att barnen ska få stanna och att inget barn ska skickas till Malta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kraft och Kultur stödjer verksamhet på ockuperad mark

På fredagen inleddes Green festival i Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen vill marknadsföra en ”hållbar livsstil”. Huvudsponsor är företaget Sodastream som har uppmärksammats för att de producerar en del av sina varor i den olagliga israeliska bosättningen Maaleh Adumim på ockuperad palestinsk mark på Västbanken. Bakom festivalen står elbolaget Kraft och Kultur som profilerar sig som ett hållbart företag.

Fria Tidningen

Lundastudenter anordnade ”slavauktion”

Utklädda till svarta slavar med rep runt halsarna ”såldes” tre personer på en fejkad auktion. Det var innehållet i ett studentspex på Lunds universitet. Flera internationella studenter blev starkt upprörda och händelsen är nu polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Fria Tidningen

Politiker vill göra moské av Rinkebyhus

En bred politisk majoritet i Stockholms stad vill se en mosképåplatsen för det tidigare ockuperade Rinkebyhuset. Vänsterpartiet, som ställt sig utanför uppgörelsen, är mycket kritisk till hur processen hanterats. Adis från aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner välkomnar att en moské byggs men efterlyser fortfarande ungdomsbostäder och aktivitetshus.

Stockholms Fria

Ökat stöd för militär närvaro i Afghanistan

Stödet för svensk militär närvaro i Afghanistan är större än motståndet, enligt två färska opinionsundersökningar. Samtidigt tror både biståndsorganisationer och fredsaktivister att de senaste dödsfallen i Afghanistan på sikt kommer att leda till ett större motstånd mot insatsen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu