Fria Tidningen

Lundastudenter anordnade ”slavauktion”

Utklädda till svarta slavar med rep runt halsarna ”såldes” tre personer på en fejkad auktion. Det var innehållet i ett studentspex på Lunds universitet. Flera internationella studenter blev starkt upprörda och händelsen är nu polisanmäld för hets mot folkgrupp.

I lördags anordnades en sittning för personer som jobbat på studentföreningen Hallands nation i Lund. Som en del av underhållningen fördes tre svartsminkade personer med rep kring halsarna in av en ”slavhandlare” och ”såldes” på en fejkad auktion, rapporterar studenttidningen Lundagård. Sedan fördes personerna vidare till Helsingkronas nation.

En upprörd internationell student ska ha vänt sig till en vakt för att försöka få stopp på ”auktionen”, utan resultat.

På Facebook skriver studenten: ”Jag tycker inte att jag behöver förklara hur fruktansvärt stötande den här typen av öppen rasism är eller vilken fientlig miljö det skapar för färgade studenter i Lund. Nationer ska vara ställen där alla studenter, oberoende av deras etniska härkomst, kan gå för att ha roligt utan att behöva vara rädda för att möta våldsamma gestaltningar av det folkmord som slaveriet var.”

Hon skriver vidare att de övriga studenterna ”var apatiska inför nationernas extrema fördomsfullhet och idiotiska rasism”.

Händelsen har fått Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund att reagera. Han tänker anmäla Hallands och Helsingkronas nationer till polisen och eventuellt även till Diskrimineringsombudsmannen.

– Tillsammans med studenten som var där och reagerade på detta kommer jag att polisanmäla nationerna för hets mot folkgrupp, säger han till tidningen Lundagård. Eventuellt kommer vi också att anmäla det inträffade till Diskrimineringsombudsmannen. Det kan inte bli allvarligare än detta. Det är så rasistiskt det kan bli, säger han.

Elinor Lavesson på Hallands nation säger till Lundagård att hon inte känner till den fejkade auktionen, men att utklädnaderna var ett skämt.

– Jag såg det som ett skämt, som en rolig utklädnad, säger hon till Lundagård.

– Det kanske kan lätta på trycket, fortsätter hon.

Kuratorskollegiets ordförande Martin Thoran på Lunds universitet tar avstånd från händelsen.

– Vi ställer oss absolut inte bakom detta. Alla ska känna sig välkomna i nationernas verksamhet, säger han till Lundagård.

På måndagen samlades representanter för tolv studentnationer för att diskutera det inträffade.

Men det slutar inte där. Efter att Jallow Momodou polisanmälde händelsen har affischer med honom föreställande en slav med rep runt halsen satts upp på Malmö högskola, där han arbetar.

– Det känns obehagligt att det är riktat mot mig personligen. Bilden är smaklös och rasistisk, säger han till Kvällsposten.

Han kommer nu på nytt att upprätta en polisanmälan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kraft och Kultur stödjer verksamhet på ockuperad mark

På fredagen inleddes Green festival i Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen vill marknadsföra en ”hållbar livsstil”. Huvudsponsor är företaget Sodastream som har uppmärksammats för att de producerar en del av sina varor i den olagliga israeliska bosättningen Maaleh Adumim på ockuperad palestinsk mark på Västbanken. Bakom festivalen står elbolaget Kraft och Kultur som profilerar sig som ett hållbart företag.

Fria Tidningen

Politiker vill göra moské av Rinkebyhus

En bred politisk majoritet i Stockholms stad vill se en mosképåplatsen för det tidigare ockuperade Rinkebyhuset. Vänsterpartiet, som ställt sig utanför uppgörelsen, är mycket kritisk till hur processen hanterats. Adis från aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner välkomnar att en moské byggs men efterlyser fortfarande ungdomsbostäder och aktivitetshus.

Stockholms Fria

Ökat stöd för militär närvaro i Afghanistan

Stödet för svensk militär närvaro i Afghanistan är större än motståndet, enligt två färska opinionsundersökningar. Samtidigt tror både biståndsorganisationer och fredsaktivister att de senaste dödsfallen i Afghanistan på sikt kommer att leda till ett större motstånd mot insatsen.

Fria Tidningen

Funktionshindrades toalettbesök ska klockas

Oacceptabla integritetskränkningar. Det är handikapprörelsens hårda omdöme om Försäkringskassans och Socialstyrelsens förslag till ny mätmetod för behovet av assistans. Nu lämnar de samarbetet med myndigheterna i protest.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu