Fria Tidningen

Handboken – politisk folkbildning i serieform

Handboken är onekligen en passande titel på Karolina Bångs debut. Hon har såväl journalistiska som folkbildande ambitioner. Tecknade berättelser om politiska rörelser som Riot grrls och Queer nation, baserade på dokumentärt material, blandas med rena instruktionsmanualer om polyamori och ickenormativa relationer.

Det är väl genomfört, och såväl bilder som berättelser engagerar. Karolina Bångs avsikt är uppenbart att inspirera, och det lyckas hon med, men mitt i all pepp blir det ibland på gränsen till klämkäckt. Jag kommer på mig själv med att tänka på hur Aftonbladets krönikör Johan Hakelius en gång beskrev Stockholms Fria Tidning som en ”tidning som står på fattigas sida, särskilt om de är unga kvinnor med kunskaper i självförsvar och vegansk matlagning, mot ozonhålet, sexism, amerikaner och bilar”.

Det skulle kunna appliceras även på Handboken. Det blir helt enkelt för mycket av goda avsikter. Det blir, åtminstone om de dokumentära serierna läses i följd, en liten smula tråkigt. Lite för ofarligt.

Tur då att de i Handboken kommer uppblandade med Bångs mer personliga serier. Dessa handlar, allt som oftast, om kärlek och sex. Med sitt finstämda uttryck bildar de en skarp kontrast till de dokumentära seriernas intensiva tilltal. Så är exempelvis Min sista kille en lågmäld pärla i all sin enkelhet.

Fakta: 

Serier

Handboken

Författare/tecknare Karolina Bång Förlag Doob

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Suverän Pirinensamling

När Kvarteret Kniven, en samlingsvolym över Joakim Pirinens 1980-tal, kom 1989 utnämndes den av Expressens kulturredaktion till årtiondets bästa svenska bok. När Galago nu, 20 år senare, ger ut en nyutgåva har originalets redan imponerande 256 sidor utökats till 416 för att kunna härbärgera även delar av Pirinens 1990-talsproduktion.

Fria Tidningen

Världspolitiken som tragedi och fars

På världssamfundets politiska arena utspelas en maktkamp mellan hökar och fredsduvor. USA:s president och Storbritanniens premiärminister vill kriga, men måste först besegra motståndet inom de egna administrationerna. Och mitt i denna konflikt hamnar Simon Foster (Tom Hollander), en brittisk biståndsminister som har mycket att lära om mediehantering.

Fria Tidningen

Med litteraturen som livlina och försoning

”En av de verkligt stora grafiska romanerna, jämförbar med Marjane Satrapis Persepolis eller Art Spiegelmans Maus”, skriver förlaget om Alison Bechdels Husfrid, som tre år efter utgivningen i USA nu iklätts svensk språkdräkt. Det är ett minst sagt anspråksfullt påstående, och det gjorde mig redan från början skeptisk.

Uppsala Fria

Bromander låter tuschen styra intensiteten

Henrik Bromander, som för Fria Tidningars räkning nu tecknar serien Kidnappningen, har gjort skönlitterär debut. Och med risk för att låta viktig – något man kanske undantagsvis kan tillåta sig då man följt en upphovsmans produktion (nästan) från början – är Det händer här i stort sett exakt vad jag väntat mig.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu