Fria Tidningen

Världspolitiken som tragedi och fars

På världssamfundets politiska arena utspelas en maktkamp mellan hökar och fredsduvor. USA:s president och Storbritanniens premiärminister vill kriga, men måste först besegra motståndet inom de egna administrationerna. Och mitt i denna konflikt hamnar Simon Foster (Tom Hollander), en brittisk biståndsminister som har mycket att lära om mediehantering.

Under en radiointervju råkar han undslippa ett dubbeltydigt uttalande, och plötsligt blir han hett villebråd när såväl krigsivrare som motståndare uppfattar honom som en oväntad joker i leken.

Kortspelsliknelsen är inte obefogad. Under vägen mot den omröstning där allt ska avgöras höjs insatserna, spelarna försöker samla trumf på hand och alla försöker bluffa sina motståndare.

Svenska medier har hyllat In the loop, som är baserad på tv-seriesatiren The thick of it (Trist, herr minister). Och det är inte helt oförtjänt. Den är rolig, välskriven och ofta intelligent. Tempot och adrenalinet är medryckande.

Men den stora behållningen är den oberörda cynismen. Toby (Chris Addison) är nybliven politiskt sakkunnig hos biståndsministern och gör sitt bästa för att vara en flitig elev i den internationella lobbyismens hårda skola. Filmens mest förtjusande ögonblick är när han hundögt och ogenerat försöker övertyga sin flickvän om att hans otrohet, med assistenten till en amerikansk diplomat, var ett försök att stoppa kriget.

Världspolitiken skildras som till hälften tragedi, till hälften fars – och likheterna med månaderna som föregick den folkrättsvidriga invasionen av Irak 2003 är följaktligen lika komiska som sorgliga.

Men slutet känns inte värdigt uppbyggnaden. Kriget kommer slutligen till stånd genom att den oändligt aggressive pr-chefen Malcolm Tucker (Peter Capaldi) manipulerar en underrättelserapport. Något som visar sig vara ungefär lika komplicerat som att klippa och klistra.

Det känns helt enkelt lite för billigt. Men det gjorde ju å andra sidan lögnerna om Iraks massförstörelsevapen också.

Fakta: 

Film

In the loop

Regissör Armando Iannucci I rollerna Chris Addison, Peter Capaldi, Anna Chlumsky med flera

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Suverän Pirinensamling

När Kvarteret Kniven, en samlingsvolym över Joakim Pirinens 1980-tal, kom 1989 utnämndes den av Expressens kulturredaktion till årtiondets bästa svenska bok. När Galago nu, 20 år senare, ger ut en nyutgåva har originalets redan imponerande 256 sidor utökats till 416 för att kunna härbärgera även delar av Pirinens 1990-talsproduktion.

Fria Tidningen

Med litteraturen som livlina och försoning

”En av de verkligt stora grafiska romanerna, jämförbar med Marjane Satrapis Persepolis eller Art Spiegelmans Maus”, skriver förlaget om Alison Bechdels Husfrid, som tre år efter utgivningen i USA nu iklätts svensk språkdräkt. Det är ett minst sagt anspråksfullt påstående, och det gjorde mig redan från början skeptisk.

Uppsala Fria

Bromander låter tuschen styra intensiteten

Henrik Bromander, som för Fria Tidningars räkning nu tecknar serien Kidnappningen, har gjort skönlitterär debut. Och med risk för att låta viktig – något man kanske undantagsvis kan tillåta sig då man följt en upphovsmans produktion (nästan) från början – är Det händer här i stort sett exakt vad jag väntat mig.

Fria Tidningen

Handboken – politisk folkbildning i serieform

Handboken är onekligen en passande titel på Karolina Bångs debut. Hon har såväl journalistiska som folkbildande ambitioner. Tecknade berättelser om politiska rörelser som Riot grrls och Queer nation, baserade på dokumentärt material, blandas med rena instruktionsmanualer om polyamori och ickenormativa relationer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu