Ekonomer vill uppdatera välfärdsbegreppet | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ekonomer vill uppdatera välfärdsbegreppet

Att mäta ett lands välfärd genom bruttonationalprodukten, bnp – värdet av ett lands samlade produkter och tjänster under ett år – har förvärrat den ekonomiska nedgången.

Det menar en expertgrupp bestående av Nobelpristagare i ekonomi, som Frankrikes president Nicolas Sarkozy tillsatt för att få fram ett nytt sätt att mäta tillväxt. Andra saker som utbildning, hälsa, miljö och välmående måste också vägas in i beräkningarna, menar ekonomerna.

– När man har dåliga mätinstrument så kämpar man för fel siffror, sa Joseph Stiglitz, den amerikanske Nobelpristagaren i ekonomi som har lett kommissionens arbete, när rapporten presenterades.

I bnp – som länge kritiserats för att det inte visar ett lands välfärd – räknas till exempel kostnader för sjukhusvård och till exempel sanering av en miljöolycka in. Hur stora inkomstklyftorna är eller hur bra sjukvård och skola är räknas inte in.

Nicolas Sarkozy beställde rapporten i januari 2008, då Frankrike brottades med både stora underskott i sitt hälsosystem och landets 35-timmarsvecka bromsat den ekonomiska tillväxten, som den traditionellt sett räknas. Efter att den ekonomiska nedgången inleddes blev rapporten än mer aktuell.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Beslut om Saabs framtid väntas nästa vecka

Ekonomi Fackföreningen If Metall beklagar att Koenigsegg group AB drar sig ur köpet av Saab automobil, men vill för övrigt inte kommentera Koenigseggs beslut innan mer information kommit fram.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu